Ispunjeni uslovi za izručenje, Mladić odbio da primi optužnicu

Izvor: Studio B, 27.Maj.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispunjeni uslovi za izručenje, Mladić odbio da primi optužnicu

Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine doneo je rešenje da su ispunjene pretpostavke za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, izjavila je portparol Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić.

Odbrana Ratka Mladića ima pravo da na rešenje o izručenju, koje im je odmah nakon saslušanja uručeno, uloži žalbu u roku od tri dana, dodala je Kovačević i objasnila da rok za ulaganje te žalbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << teče od sutra.

Mladić je tokom saslušanja, koje je trajalo oko pola sata, odbio da primi optužnicu, a u Specijalnom sudu ostaje sve do izručenja Hagu.

Prema rečima portparola, sud je dobio uverenje da je Mladić zdravstveno sposoban, iako ima niz hroničnih tegoba. Najtraženiji haški optuženik, koji je juče uhapšen, biće zadržan u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda, dok se ne steknu uslovi da bude isporučen sudu u Holandiji.

Pretpostavke za izručenje su ispunjene pošto je sud utvrdio Mladićev identitet, da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala, objasnila je Kovačević.

Mladić i njegov branilac imaju pravo da na rešenje ulože žalbu krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana pošto im bude uručeno u pisanoj formi.

Veće je dužno da odluku po žalbi donese u roku od tri dana od dana prijema žalbenih spisa, precizirano je u Zakonu o saradnji sa haškim tribunalom.

Žalba može biti poslata poštom, ali ona ne odlaže izvršenje rešenja, navodi se u Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom. Pravosnažno izvršno rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Haškom tribunalu potpisuje ministar pravde Republike Srbije.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.