Isljednik Srebreničana ispitivan o njihovom nestanku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Apr.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isljednik Srebreničana ispitivan o njihovom nestanku

Kao zadnji ovotjedni svjedok na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dao Nebojša Jeremić, bivši pripadnik Zvorničke brigade VRS-a, jedne od jedinica koje su sudjelovale u zauzimanju Srebrenice.

Jeremić je kao svjedok obrane osporavao iskaz insajdera tužiteljstva Momira Nikolića, sigurnosnog oficira Bratunačke brigade VRS-a, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << je opisao kako je obavijestio zapovjedništvo Zvorničke brigade VRS-a 13.srpnja 1995.godine – da će tisuće zarobljenika biti prebačeno u zonu njezine odgovornosti kako bi bili ubijeni.

Jeremić je tvrdio kako je bio dežuran na ulazu u kasarnu 13.srpnja 1995.godine, dok je tužiteljstvo dokazivalo kako je to bilo dan kasnije te da zato nije vidio dolazak Nikolića.

No kako bi dodatno osporilo njegovu vjerodostojnost, tužiteljstvo je željelo pokazati i kako Jeremić skriva istinu o planiranoj sudbini zarobljenika, budući da je i sam bio uključen u sporne događaje. Haška tužiteljica Abeer Hasan suočila ga je sa zapisnikom – gdje je označen kao isljednik četvorice preživjelih Bošnjaka i dvojice srpskih vojnika, uhićenih jer su tim ljudima iz Srebrenice pomagali u bijegu s mjesta egzekucije na farmi Branjevo.

„Jedan od ova četiri bošnjačka zarobljenika – Almir Halilović, njemu je bilo oko petnaestak godina i još uvijek je i danas – među nestalima. Pružam Vam priliku, za njegovu majku i njegovu preživjelu rodbinu - da nam kažete – što znate o tome što se dogodilo s tim zarobljenicima i gdje oni mogu biti pronađeni.“, zatražila je tužiteljica Hasan.

Procesuirani pomagači preživjelih, ne i egzekutori

Jeremić se žestoko branio, navodeći da nije imao ništa sa sudbinom zarobljenika koji su predati u njegove ruke. Tvrdio je kako ih je ispitivao jedino zato – jer su bili dio istrage protiv dvojice srpskih vojnika, inače oca i sina iz obitelji Đokić optuženih da su pomagali neprijatelju.

„Ja zaista ništa ne znam. Uzeli smo izjave kako bi se kaznili Neško i njegov sin (Slobodan Đokić). Meni je žao što se to dogodilo tako – ako je to tako. Ja zaista nemam pojma što je bilo s njima. Jel' može netko da mi vjeruje ovdje?“, branio se uznemireno svjedok obrane.

Iako je osporavao saznanja o sudbini zarobljenika koji su prema optužnici – nakon nekoliko dana odvedeni iz kasarne Zvorničke brigade VRS-a i pogubljeni, Jeremić je potvrdio, ali tek nakon suočavanja sa svojim ranijim iskazom - kako je tih dana čuo od svojih kolega – priče o masovnim pogubljenjima.

Također, da je vidio prijevoz zatočenih dječaka i muškaraca iz Srebrenice pokraj kasarne Zvorničke brigade VRS-a.

„Autobusi su brzo prolazili. Mogao sam primijetiti kako su muškarci sjedili na sjedištima, da su pogled imali prema podu, da su držali ruke iznad glave, a da su u autobusu stajali uniformirani srpski vojnici. Iz smjera Zvornika prema Bijeljini. To sam sa sigurnošću vidio, to sam i prije izjavio.“, potvrdio je Jeremić.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastavit će se za 20.travnja ove godine, nakon blagdanske pauze za pravoslavni Uskrs.

VIDEO LINK: Glavni iskaz Jeremića i početak unakrsnog ispitivanja

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.