Holandija spremna da odmrzne SSP?

Izvor: B92, 13.Nov.2009, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija spremna da odmrzne SSP?

Beograd -- Holandija je spremna da podrži odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU i bez hapšenja preostala dva haška begunca, piše "Blic".

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije potvrdilo je za list da će "odmrzavanje SSP-a biti prvi korak Holandije ukoliko u izveštaju glavnog haškog tužioca Serža Bramerca bude pisalo da Beograd čini sve da uhapsi i Tribunalu isporuči Ratka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mladića i Gorana Hadžića".

Predstavnici srpskih vlasti izjavljivali su i da očekuju da će se upravo ta formulacija naći u Bramercovom izveštaju, što Srbiji otvara put da već 10. decembra podnese kandidaturu za prijem u EU.

Holandija više ne insistira na hapšenju Mladića i Hadžića za odmrzavanje SSP-a, ali od njega i ne odustaje.

Ublažen je i promenjen dosadašnji tvrd i principijelan stav Holandije da je dokaz saradnje sa Tribunalom isključivo hapšenje i izručenje dva poslednja begunca.

Promenu holandskog stava, zbog kojeg je SSP zamrznut od aprila 2008. godine, najavio je pre dva dana ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen u svom obraćanju poslanicima u Donjem domu holandskog Parlamenta.

On je ocenio da je primetna uzlazna linija u saradnji Srbije sa Tribunalom i da stoga više ne isključuje dalje približavanje Srbije Uniji.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.