Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića državni prioritet

Izvor: Blic, 08.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića državni prioritet

Radovan Karadžić i Ratko Mladić sreli su se poslednji put 1997. godine. Karadžić mi je rekao da se nisu sretali u periodu skrivanja, da ne zna ništa o njemu, ali da mu želi sve najbolje. Ne bih da predviđam, ali vidim da je stanje veoma mobilno i da postoje neke indicije da bi i Mladić vrlo brzo mogao biti uhapšen - kaže za „Blic" Svetozar Vujačić, Karadžićev advokat.



Da je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića prioritet, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine i koordinator Akcionog tima za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom. On je dodao da će sam u datom trenutku proceniti „kada će se taj cilj na najbolji način ostvariti".

Vukčević je u intervjuu nedeljniku „Vreme" naglasio da nije primereno da tužilac za ratne zločine unapred najavljuje odluke koje će ili neće doneti i ocenio da ne vidi Srbiju u budućnosti bez Mladića i Hadžića u Hagu.

- Ne vidim ni Evropu ni Kosovo u Srbiji ni pravnu, civilizovanu državu ukoliko se moralno ne iščistimo hapšenjem osumnjičenih za najteže povrede humanitarnog prava - rekao je on. Prema mišljenju Vukčevića, vreme je da Tribunal da jasnu podršku evropskoj Srbiji podnošenjem pozitivnog izveštaja o saradnji sa Hagom.

Šef Nacionalne kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić aktivnosti vezane za hapšenje preostalih begunaca naziva „uobičajenim".

- Radi se o uobičajenim, rekao bih, dnevnim akcijama provere nekih saznanja koje imamo. Ne radi se o tome da smo sada bliži nekom od optuženika nego što smo bili pre izvesnog vremena - rekao je Ljajić.

Ljajić je potvrdio navode „Blica" da je poseta glavnog haškog tužioca Serža Bramerca odložena za septembar i dodao da će tužilac svoj izveštaj o stepenu saradnje Srbije sa sudom u Hagu Savetu bezbednosti UN podneti u decembru.

„Blic" je juče pisao da je plan novih vlasti u Beogradu da se Ratko Mladić, najtraženiji haški begunac, nađe u Hagu do kraja avgusta, kao i da su timu operativaca kojem je poveren zadatak lociranja i hapšenja, odloženi godišnji odmori do daljneg.

Vlasti u Beogradu, prema tvrdnji našeg izvora, pokušaće da iskoriste avgust za hapšenje ovog haškog begunca, jer Zapad i dalje insistira na njegovom izručenju.

Oni koji su Mladića poznavali od ranije kažu da će on i dalje ignorisati pozive na predaju i da je hteo, mogao je to da učini, te da nema razloga da sada menja svoju odluku. Mladić, kako navode naši sagovornici, ne priznaje Haški tribunal.

Pobegao čim je stigla optužnica

Goran Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, u bekstvu je od 2004. od kako traju i optužbe iz Haga da je zvanični Beograd pomogao i organizovao njegov beg. Optužba za zločine protiv čovečnosti potpisana je u Haškom tribunalu jula te godine i predata uz nalog za hapšenje Ministarstvu inostranih poslova, uz zahtev „da reaguju uz sav mogući oprez i u roku od 72 sata". Dokumenti su bili zapečaćeni, ali sedam sati kasnije Hadžić je napustio kuću u Novom Sadu. Pobegao je 17 sati pre nego što je srpsko pravosuđe zatražilo od policije da ga uhapsi. Karla del Ponte optužila je srpske vlasti da su informisale Hadžića o predstojećem hapšenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.