Hag udara na Srpsku

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jun.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag udara na Srpsku

Stefan Karganović, predsednik nevladine organizacije Istorijski projekat Srebrenica iz Holandije, smatra da će suđenje generalu Ratku Mladiću biti montirano, te da će u Hagu "nastojati da dokažu nekoliko stvari na osnovu kojih bi odmah bila lansirana kampanja za delegitimizaciju Republike Srpske".

Na koje optužbe konkretno mislite?

- To su genocid, i to ne samo u Srebrenici nego u širim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << okvirima, uključujući Prijedor, a možda još neke druge opštine, i ne samo na kraju već od samog početka rata. Takođe, tu su i optužbe za etničko prekomponovanje stanovništva i masovni zločini protiv čovečnosti kao sredstvo državne politike.

Može li to dovesti u pitanje postojanje Republike Srpske?

- Jedno je namera, a sasvim je drugo njena praktična realizacija. Republika Srpska je na nivou svojih najviših institucija i po izuzetnom stepenu solidarnosti svojih građana tvrd orah, čije postojanje će u praktičnom smislu biti izuzetno teško dovesti u pitanje, bez obzira na bilo čije želje.

Tribunal se već bavio procesuiranjem odgovornih za zločin u Srebrenici!

- Do sada su održana tri suđenja u Hagu, gde je Srebrenica bila u središtu pažnje, i to procesi protiv Radislava Krstića, zatim Vida Blagojevića i Dragana Jokića, te Vujadina Popovića i ostalih. Nijedno od tih haških veća nije uspelo da utvrdi mehanizam pomoću kojeg bi se objasnilo kako je došlo do streljanja ratnih

Zvaničnici Srbije, na čelu sa predsednikom Tadićem, ponašali su se nakon hapšenja Mladića kao da su u transu, koji im ne dozvoljava da primete i uvaže stavove i osećanja svoga naroda.

Čak i pod pretpostavkom da su morali da tako postupe, što nije nimalo izvesno, oni nisu smeli da jedan sraman postupak prikažu kao pohvalan i hrabar čin. Građani imaju pravo da pitaju kome vladajuća ekipa polaže račune - građanima Srbije ili stranim faktorima čijim se zahtevima bespogovorno ugađa, ističe Karganović.

zarobljenika niti je bio predočen jedan materijalni dokaz koji bi generala Mladića povezao sa tim događajima. Direktnih dokaza jednostavno nema.

Šta bi to moglo da znači u slučaju Mladić?

- To znači da će Tužilaštvo igrati na rezervne karte udruženog zločinačkog poduhvata i (ili) komandne odgovornosti, što predstavlja vrlo nebulozan koncept krivice, mada je i to dovoljno za političku osudu, koja je sve što je njima potrebno.

U kojoj meri je hapšenje Mladića važan poen za Srbiju?

- Izbor trenutka hapšenja generala Mladića bio je nesumnjivo motivisan očajničkom potrebom da se uoči neminovnih izbora u Srbiji građanima servira kakav-takav uspeh u obliku kandidature za EU. Ali, i te nade su se izjalovile. Kao što je svaki trezven posmatrač mogao i pre hapšenja da predvidi, u vrlo kratkom roku usledio je niz novih uslova za ispunjavanje. Ovim sramnim činom Srbija nije dobila ništa i nema čemu da se nada, osim ako nije spremna da pred strancima nastavi da puzi i da im učini nepregledan niz drugih sramnih ustupaka.

Reagovanja bošnjačkih političara i javnosti na hapšenje Mladića još jednom dokazuju da oni nisu spremni da ustupe drugome ono što zahtevaju za sebe i za svoje optuženike - pretpostavku nevinosti i šansu da se na miru organizuje odbrana. Oni su svoje osumnjičene zločince apsolvirali tako što su ih proglasili za branitelje, ali, dosledno primenjujući različit aršin, taj status uskraćuju svojim protivnicima, mada je general Mladić u najizvornijem smislu baš to - požrtvovani branilac i zaštitnik svog napadnutog naroda, tvrdi Karganović.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.