HAG POSTAVIO BRANKA LUKIĆA ZA MLADIĆEVOG BRANIOCA

Izvor: Kurir, 22.Jul.2011, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAG POSTAVIO BRANKA LUKIĆA ZA MLADIĆEVOG BRANIOCA

HAG - Haški tribunal zvanično je postavio beogradskog advokata Branka Lukića za glavnog branioca bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optuženog za genocid u BiH. Advokata Lukića je pre dva dana predložio sam general Mladić.

Lukić je višegodišnji branilac pred Tribunalom.

Poslednji Lukićev klijent bio je penzionisani general MUP Srbije Sreten Lukić, koga je Tribunal nepravosnažno osudio na 22 godina zatvora zbog zločina >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nad kosovskim Albancima 1999. Pre toga, advokat Lukić je, između ostalih, zastupao bosanskog Srbina Miroslava Tadića, koji je osuđen na osam godina zatvora zbog zlodela nad nesrbima u Bosanskom Šamcu 1992.

Glavni branilac Lukić imenovaće, u narednim danima, ko-zastupnika i formirati tim za Mladićevu odbranu. U tom timu će verovatno biti i Mladićev beogradski advokat Miloš Šaljić, na čijem je postavljanju za glavnog branioca pred Tribunalom donedavno insistirao Mladić.

Prvi put u sudnici, Lukić će zastupati generala Mladića na statusnoj konferenciji zakazanoj za 25. avgust. Mladić je uhapšen u Srbiji 26. maja, a u Tribunal je prebačen pet dana kasnije.

U pojavljivanjima pred sudijom, početkom juna i jula, odbio je da se izjasni o krivici, insistirajući da za branioca bude postavljen Šaljić, koji ne ispunjava uslove za rad pred sudom. U skladu sa pravilima, sudija Alfons Ori (Alphons Orie) je 4. jula u spis uveo da je Mladić izjavio da nije kriv.

Prethodno je sudija Ori optuženog udaljio iz sudnice zato što nije hteo da sasluša tačke optužnice i da ćuti dok sudija govori. Od dolaska u sudski pritvor, Mladić je insistirao da njegov glavni branilac bude Šaljić, a da ko-zastupnik bude ruski profesor prava Aleksandar Mezjajev.

Sekretarijat suda je, međutim, utvrdio da Šaljić ne ispunjava jedan od uslova za zastupanje pred Tribunalom, pošto ne govori nijedan od zvaničnih jezika, engleski, ni francuski. Mezjajev je prošle nedelje zvaničnicima suda rekao da ne želi da bude Mladićev glavni zastupnik.

Mladića je u dva dosadašnja pojavljivanja pred Tribunalom formalno zastupao advokat po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić.
Pogledaj vesti o: Hag,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.