Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa ima svoje Mladiće, pa ništa

PRAG/BERLIN - Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg izrazio je protivljenje da se Srbiji za dalje približavanje Evropskoj uniji postavlja kao uslov izručenje bivšeg komandanta bosanskih Srba, generala Ratka Mladića.

- Kad samo pomislim koliko se ubica kod nas i vas posle Drugog svetskog rata izvuklo nekažnjeno! Dakle, nije na nama da govorimo da Srbija ne sme da se uključi (u EU) zbog jednog jedinog ubice >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - kazao je Švarcenberg nemačkom političkom mesečniku Cicero, prenose češki mediji i beogradska agencija Beta.

Švarceneberg je u intervjuu za januarski broj tog mesečnika, kao šef diplomatije zemlje koja trenutno predsedava EU, izdvojio dve pretnje koje Evropa u narednoj godini mora da predupredi.

Prva je rizik da na Balkanu ponovo izbije oružani sukob, a druga problemi zbog energetske zavisnosti Evrope od Rusije, što se pokazalo i tokom poslednjeg spora Rusije i Ukrajine oko isporuka ruskog gasa.

- Rado zaboravljamo da se početkom prošlog veka mnogo kontinentalnih sukoba rodilo na Balkanu - objasnio je Švarcenberg i dodao da će prioritet češkog predsedavanja biti da ubrza integraciju balkanskih zemalja u Uniju.

- Ako Evropa ne bude ubrzano integrisala te zemlje, zasešće tamo neko drugi, što se u istoriji često dešavalo. A time bismo mi postavili bombu pod vlastitu zadnjicu. Posle ne bi trebalo da se čudimo ako ona eksplodira - rekao je Švarcenberg nemačkom mesečniku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.