Egipatski general: VRS nasumično gađala Sarajevo

Izvor: RTS, 04.Okt.2012, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatski general: VRS nasumično gađala Sarajevo

Na suđenju Ratku Mladiću svedok optužbe egipatski general Husein Ali Abdel Razek rekao je Vojska Republike Srpske 1992-93. godine nasumično artiljerijski gađala Sarajevo, pri čemu su najviše stradali civili.

Svedok optužbe Husein Ali Abdel Razek izjavio je u Tribunalu u Hagu, na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, da je Vojska Republike Srpske 1992-93. godine nasumično artiljerijski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gađala Sarajevo, pri čemu su najviše stradali civili.

Penzionisani egipatski general-major Abdel Razek bio je komandant Unprofora na području Sarajeva od avgusta 1992. do februara 1993. godine.

Abdel-Razek je svedočio da je svakodnevno dobijao izveštaje vojnih posmatrača UN o "stalnom granatiranju i snajperskim napadima" na grad "pod opsadom", u kojem su ranjavani i ubijani civili.

Svedok je rekao da je zbog napada na civile često ulagao proteste zapovedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, generalu Stanislavu Galiću i komandantu VRS, generalu Mladiću.

Prema rečima egipatskog oficira, Galić, Mladić i drugi srpski sagovornici odgovarali su da muslimanske snage same gađaju svoj narod, a da VRS samo uzvraća na napade koji dolaze iz grada.

Abdel-Razek je kazao da mu je general Galić jednom rekao da će nastaviti snajperske napade na području sarajevskog aerodroma ukoliko civili nastave da se kreću tim područjem.

Posle mirovne konferencije u Londonu avgusta 1992, po iskazu Abdel Razeka, predsednik RS Radovan Karadžić "govorio je o granicama" i naglasio da se "Muslimani moraju ukloniti sa srpskih teritorija".

U februaru 1993, na pitanje o tome koji je krajnji cilj rukovodstva bosanskih Srba, Karadžić je Abdel-Razeku, po njegovom svedočenju,  odgovorio: "Muslimani će biti premešteni van srpskih teritorija zato što ne možemo živeti zajedno".

Abdel Razek je ocenio da su civilno i vojno rukovodstvo bosanskih Srba delovali "koordinirano" i "harmonično". Generala Mladić opisao je kao "snažnog komandanta i harizmatičnog vođu", koga su "podređeni poštovali".

Svedok je potvrdio da je, krajem septembra 1992, iz četvrti Grbavica,  pod srpskom kontrolom, bilo proterano nekoliko stotina Muslimana i Hrvata.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. godine.

Bivši komandant VRS optužen je za genocid u Srebrenici i u još sedam bosanskih opština; za progon nesrba širom BiH i za uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Komandant Unprofora: VRS gađala Sarajevo, civili stradali

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Okt.2012

Svedok optužbe Husein Ali Abdel Razek izjavio je danas u Tribunalu u Hagu, na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, da je Vojska Republike Srpske 1992-93. godine nasumično artiljerijski gađala Sarajevo, pri čemu su najviše stradali civili. Penzionisani egipatski general-major Abdel...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.