Dve osobe znale kretanje Ratka Mladića

Izvor: S media, 14.Sep.2009, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve osobe znale kretanje Ratka Mladića

MUP RS identifikovao dve nove osobe koje su imale saznanja o kretanju haškog optuženika Ratka Mladića u odredjenom vremenskom periodu.

"Te osobe su saslušane u cilju dobijanja korisnih informacija vezanih za ovog haškog begunca", piše u izveštaju koji se odnosi na period od 1. aprila do 30. juna ove godine.

Navodi se da je MUP RS na osnovu novih obaveštajno-operativnih podataka, koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << razmenjeni s partnerskim službama, izdifirencirao odredjen broj sigurnosno interesantnih osoba prema kojima će biti preduzete obaveštajno-operativne i kombinovane vojno-policijske mere.

Još piše da su prema odredjenim osobama u toku kombinovane mere potpune operativne opservacije i nadzora.

Tvrdi se i da je MUP RS nastavio aktivnosti na lociranju, hapšenju ili dobrovoljnoj predaji osoba koje traži Tribunal u Hagu.

"Aktivnosti su preduzimane u saradnji s partnerskim institucijama BiH, Eufora, NATO-a, Republike Srbije, Republike Crne Gore i istražiocima Haškog tribunala", piše u tromesečnom izveštaju koji će na narednoj sednici razmatrati Narodna skupština RS.

U izveštaju se podseća i na neke akcije u potrazi sa Ratkom Mladićem i navodi da su na zahtev Haškog tribunala 7. aprila pripadnici Eufora i NATO-a, uz asistenciju policije RS, pretresli lovački dom "Visočnik" kod Han Pijeska, te da je 8. maja pretresen stan Rajka i Radoslava Banduke na području Bijeljine.

Još se navodi da je u saradnji sa istražiocima Tužilaštva Haškog tribunala i pripadnicima NATO-a i Eufora izvršena analiza elektronskih, pisanih i fotografskih dokumenata koji su oduzeti prilikom pretresa stambenih objekata osoba koje se dovode u vezu sa mrežom podrške Ratku Mladiću.

"Ovlašćeni radnici MUP RS, koji su angažovani na aktivnostima lociranja i hapšenja preostalih haških optuženika, nastavili su aktivnu saradnju sa obaveštajnim službama BiH, Srbije i Crne Gore, a na području BiH koordinirano saradjuju sa istražiocima Tužilaštva Tribunala i medjunarodnim vojnim snagama NATO-a i Eufora", tvrdi se u izveštaju.

U izveštaju o saradnji institucija RS sa Haškim sudom naglašava se da je u cilju uspešnog okončanja potrage za preostalim haškim optuženicima, 26. maja u Beogradu održan regionalni radni sastanak sa predstavnicima Tribunala u Hagu, Obavještajno-bezbednosne agencije BiH, MUP-a Republike Srbije, Bezbednosno-informativne agencije Republike Srbije, Vojno-obaveštajne agencije Srbije i

Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

U izveštaju piše i da su MUP RS i Centar za istraživanje ratnih zločina u saradnji sa nadležnim institucijama RS i BiH na zahtev Haškog tribunala izvršili niz aktivnosti koje se odnose na provere odredjenih podataka, dostavljanje razne vrste dokumentacije, utvrdjivanje činjenica, obavljanje informativnih razgovora,

dostavljanje dokaza, kao i pozivanje svedoka u predmetima protiv Milana i Sredoja Lukića i u predmetu protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina.

Nastavljena je i saradnja s tri advokatska tima u cilju pružanja stručne pomoći u pripremi odbrane optuženih.

Radi se o advokatskim timovima Milana Lukića u predmetu "Višegrad", optuženog Vujadina Popovića u predmetu "Srebrenica" i optuženog Stojana Župljanina u predmetu "Krajina".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.