Datum izručenja tajna zbog rizika

Izvor: B92, 27.Maj.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Datum izručenja tajna zbog rizika

Beograd -- Doneto rešenje kojim se konstatuje da su ispunjene pretpostavke za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu. Datum i vreme izručenja tajna zbog rizika.

Najtraženiji haški optuženik biće zadržan u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora dok se ne steknu uslovi da bude isporučen sudu u Holandiji.

Predsednik Tribunala u Hagu sudija Mehmet Gani odredio trojicu sudija koji će činiti sudsko veće koje će suditi Ratku Mladiću.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić kaže da datum i vreme kada će bivši general biti isporučen Hagu neće biti objavljeni zbog rizika.

Pretpostavke za izručenje su ispunjene pošto je sud utvrdio Mladićev identitet i da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala.

Mladić i njegov branilac imaju pravo da na rešenje ulože žalbu krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana pošto im bude uručeno u pisanoj formi. Veće je dužno da odluku po žalbi donese u roku od tri dana od dana prijema žalbenih spisa, precizirano je u Zakonu.

Žalba može biti poslata poštom, ali ona ne odlaže izvršenje rešenja, navodi se u Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom.

Pravosnažno izvršno rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Haškom tribunalu potpisuje ministar pravde Republike Srbije.

Nakon hapšenja Ratka Mladića, Srbiji je ostalo da još locira i uhapsi haškog begunca Gorana Hadžića.

Određeno sudsko veće u Tribunalu

Predsednik Tribunala u Hagu sudija Mehmet Gani odredio je trojicu sudija koji će činiti sudsko veće koje će suditi Ratku Mladiću. Izabrani su Kristof Fluge, Alfons Ori, Bakone Džastis Moloto.

Sudija Kristof Fluge iz Nemačke je bio državni sekretar Senata u Berlinu, ranije je radio kao javni tužilac i krivični sudija.

Sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike je u Tribunalu od 2005. godine i kao i Fluge je trenutno jedan od trojice sudija zaduženih za slučaj protiv Radovana Karadžića.

Sudija Alfons Ori iz Holandije je profesor krivičnog prava, bio je sudija holandskog Vrhovnog suda. Stalni je sudija Haškog tribunala od decembra 2001.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.