Darko Mladić: Hoćemo ruske lekare

Izvor: B92, 27.Maj.2011, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darko Mladić: Hoćemo ruske lekare

Beograd -- Haškog optuženika Ratka Mladića u 11 sati posetili supruga Bosiljka i sin Darko. Nakon posete sin Darko najavio da će tražiti prebacivanje Mladića u bolnicu.

Po izlasku iz sudnice Mladićevi sin i supruga su rekli novinarima da su jako potreseni zbog stanja u kom su zatekli Ratka Mladića.

Zato će tražiti da on bude prebačen u bolnicu jer je, kako tvrde, "u jako lošem zdravstvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanju". Traže i da Mladića pregleda nezavisna lekarska komijsija u kojoj su predložili da budu i dva lekara iz Rusije.

Opisujući zdravstveno stanje Ratka Mladića, njegov sin Darko je odbacio kao netačne tvrdnje da su informacije o lošem stanju taktika odbrane i dodao da se već konsultovao sa lekarima iz Rusije da dođu i prisustvuju "nezavisnom pregledu".

"Otežano komunicira, desna ruka mu je skoro oduzeta jer ne može da se služi prstima i nema osećaj u desnoj strani tela", kazao je Darko Mladić.

On je napomenuo da ne zna koju terapiju koristi njegov otac, koji mu je tokom razgovora rekao su mu sinoć urađeni pregledi srca i snimak mozga - koji je pokazao da ima dva ožiljka od moždanih udara.

Supruga i sin Ratka Mladića stigli su u zgradu Specijalnog suda, u kojoj je Mladić, oko 9.30. Poseta je počela u 11 časova. Njihov advokat Miloš Šaljić je za B92 rekao da je to bio njihov prvi susret nakon 10 godina.

Mladićev advokat je za B92 potvrdio da je Mladićev sin Darko prošle nedelje bio u Lazarevu, o čemu je pisala "Politika", ali tvrdi da se nije video sa ocem niti je znao da se on tamo skriva.

"Bio je u Lazarevu na slavi kod drugog rođaka, ali uopšte nije imao nikakvog kontakta. Ni pretpostavio nije da mu se otac nalazio tako blizu, veoma blizu su kuće. Vaša je stvar da li ćete to da verujete ili ne, nikoga ne mogu da ubedim u nešto što suprotno veruje. Ali ja sam siguran da ga nije video, imajući u vidu moje kontakte s porodicom. Oni nikakve veze nisu imali sa njim. Mladić je toliko vezan za svoju porodicu da ne bi dozvolio sebi da ih na bilo koji način izloži riziku da su imali kontakte sa njim", kazao je Šaljić.

Šaljić je nešto kasnije agenciji Tanjug rekao i da će od suda tražiti da Mladić bude smešten u posebnu zdravstvenu ustanovu, gde bi mu bila pružena adekvatna medicinska nega, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Haški sud je danas saopštio da je u stanju da reguliše sve zdravstvene probleme bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića, optuženog za genocid. Portparolka tribunala Nerma Jelačić je rekla da je Haški sud "apsolutno u stanju" da se brine o osumnjičenima koji bi mogli imati zdravstvene probleme, javlja AP.

U Specijalnom sudu danas u 13.00 je nastavljeno saslušanje bivšeg komandanta bosanskih Srba, koje je prekinuto u četvrtak. Mladić je uhapšen juče ujutro u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.