Čeka se informacija o vezama Mladića i američkih diplomata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se informacija o vezama Mladića i američkih diplomata

BEOGRAD -

Zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije istakli su danas da verodostojnost navoda iz poverljivih diplomatskih materijala sa internet stranice "Vikiliks", sačinjenih na osnovu beleški francuskog diplomate Žana-Davida Levita, a koja se odnose na šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, nije potvrđena, kao i da, ukoliko su tačni, oni ne mogu značajno da utiču na poziciju Srbije.

Politički >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović rekao je i da najavljeno objavljivanje dokumenata sa "Vikiliksa" o razlozima iz kojih Ratko Mladić nije uhapšen ne može uzdrmati ni poziciju Srbije, ni njenu saradnju sa Haškim tribunalom.

Stefanović je podsetio da francusko Ministarstvo spoljnih poslova nije potvrdilo verodostojnost dokumenata, sačinjenih, navodno, na osnovu beleški francuskog diplomate Žana-Davida Levita, u kojima se, između ostalog, navodi da ministar Jeremić "ne ispunjava obećanja" i da "ne predstavlja moderno lice Srbije".

On je naglasio i da "u ovom slučaju nije relevantno da li je ministar Jeremić nekom savetniku, pa bio to i savetnik francuskog predsednika, simpatičan ili predstavlja lice evropske Srbije", jer ono najbolje pokazuju potezi srpske vlade.

Pomoćnik šefa srpske diplomatije za bilateralu Zdravko Ponoš rekao je da najveći demanti priče iz "Vikiliksa" koja se odnosi na Srbiju, predstavlja činjenica da naša zemlja ima dobre bilateralne odnose sa Francuskom.

Ponoš je istakao da "ministar spoljnih poslova jedne suverene zemlje, u ovom slučaju Srbije, nema posao da se dopada bilo kome drugom ili da ima dopadljivo ili moderno lice, već da zastupa legitimne interese svoje zemlje i zvaničnu državnu politiku".

Ambasador Srbije u Francuskoj Dušan Bataković rekao je za TV "Pink" da smatra da objavljeni delovi dokumenata neće uticati na bilateralne odnose između Francuske i Srbije, jer su ti odnosi stabilni, u kontinuiranom usponu, uz činjenicu da Francuska snažno podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Bataković je rekao da nesuglasice postoje, naročito kada je reč o statusu Kosova, ali i da se radi na tome da se nađe "neka vrsta zajedničkog jezika", za šta će najbolja prilika biti predstojeći dijalog između Beograda i Prištine.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je da objavljivanje tajnih dokumenata na "Vikiliksu" o Ratku Mladiću, naročito njegovim vezama sa zapadnim obaveštajnim službama u BiH i sporazumima sa istaknutim američkim diplomatama, može biti značajno za naše istoričare, ali i političare.

Simić je za RTS rekao da bi objavljivanje dokumenata o Mladiću i njegovim vezama sa američkim diplomatama na koje se poziva Radovan Karadžić u Hagu, a što najavljuje londonski "Gardijan", moglo biti od značaja za srpske diplomate i političare, kao i podaci o 1999. godini i Kosovu.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama "nezadovoljan" zbog objavljivanja dokumenata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Nov.2010

Predsednik SAD Barak Obama veoma je "nezadovoljan" zbog objavljivanja poverljivih diplomatskih američkih dokumenata do kojih je došao internet sajt Vikiliks, rekao je u ponedeljak uveče u Vašingtonu portparol predsedika Robert Gibs. "Možemo reći da je predsednik bio, najblaže rečeno, nezadovoljan...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Jeremić nije radio ništa mimo državne politike

Izvor: Politika, 30.Nov.2010, 01:44

Ocenjujući navode iz poverljivih dokumenata SAD, koje je objavio portal „Vikiliks”, a koji se odnose na ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović kaže za „Politiku” da ceo taj slučaj shvata kao problem krize diplomatije...

Nastavak na Politika...

Kina: Vikiliks ne treba da ugrozi odnose sa SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Nov.2010

Zvanični Peking izrazio je danas nadu da objavljivanje diplomatskih depeša na veb sajtu Vikiliks neće ugroziti kinesko-američke odnose i da će Vašington tome pristupiti na korektan način. Među više od 250.000 diplomatskih depeša objavljenih na sajtu Vikiliks, nalaze se i dokumenta iz 2007.godine...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.