SRPSKI ZVANIČNICI O VIKILIKSU

Izvor: Kurir, 30.Nov.2010, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI ZVANIČNICI O VIKILIKSU

Ponoš: Posao šefa diplomatije nije da se nekom dopadne. Borko Stefanović podseća da francusko Ministarstvo spoljnih poslova nije potvrdilo verodostojnost

BEOGRAD - Zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije istakli su da verodostojnost navoda iz poverljivih diplomatskih materijala sa internet stranice Vikiliks, sačinjenih na osnovu beleški francuskog diplomate Žana-Davida Levita, a koja se odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, nije potvrđena, kao i da, ukoliko su tačni, oni ne mogu značajno da utiču na poziciju Srbije.

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović rekao je i da najavljeno objavljivanje dokumenata sa Vikiliksa o razlozima iz kojih Ratko Mladić nije uhapšen ne može uzdrmati ni poziciju Srbije, ni njenu saradnju sa Haškim sudom.

Stefanović je podsetio da francusko Ministarstvo spoljnih poslova nije potvrdilo verodostojnost dokumenata, sačinjenih, navodno, na osnovu beleški francuskog diplomate Žana-Davida Levita, u kojima se, između ostalog, navodi da ministar Jeremić "ne ispunjava obećanja" i da "ne predstavlja moderno lice Srbije".

On je naglasio i da "u ovom slučaju nije relevantno da li je ministar Jeremić nekom savetniku, pa bio to i savetnik francuskog predsednika, simpatičan ili predstavlja lice evropske Srbije", jer ono najbolje pokazuju potezi srpske vlade.

Pomoćnik šefa srpske diplomatije za bilateralu Zdravko Ponoš rekao je da najveći demanti priče iz Vikiliksa koja se odnosi na Srbiju, predstavlja činjenica da naša zemlja ima dobre bilateralne odnose sa Francuskom.

Ponoš je istakao da "ministar spoljnih poslova jedne suverene zemlje, u ovom slučaju Srbije, nema posao da se dopada bilo kome drugom, ili da ima dopadljivo ili moderno lice, već da zastupa legitimne interese svoje zemlje i zvaničnu državnu politiku".

Ambasador Srbije u Francuskoj Dušan Bataković rekao je za TV Pink da smatra da objavljeni delovi dokumenata neće uticati na bilateralne odnose između Francuske i Srbije, jer su ti odnosi stabilni, u kontinuiranom usponu, uz činjenicu da Francuska snažno podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Bataković je rekao da nesuglasice postoje, naročito kada je reč o statusu Kosova, ali i da se radi na tome da se nađe "neka vrsta zajedničkog jezika", za šta će najbolja prilika biti predstojeći dijalog između Beograda i Prištine.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je da objavljivanje tajnih dokumenata na Vikiliksu o Ratku Mladiću, naročito njegovim vezama sa zapadnim obaveštajnim službama u BiH i sporazumima sa istaknutim američkim diplomatama, može biti značajno za naše istoričare, ali i političare.

Simić je za RTS rekao da bi objavljivanje dokumenata o Mladiću i njegovim vezama sa američkim diplomatama na koje se poziva Radovan Karadžić u Hagu, a što najavljuje londonski "Gardijan", moglo biti od značaja za srpske diplomate i političare, kao i podaci o 1999. godini i Kosovu.

Đelić: Srbija se trudi da obezbedi zaštitu podataka

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da je Srbija u prethodnih nekoliko godina usvojila jedan broj evropskih zakona da bi poboljšala zaštitu i sigurnost poverljivih podataka.

"Srbija se trudi da obezbedi privatnost podataka građana i poverljivost podataka na nivou države, kao što vidimo ponekad i najnaprednije nacije, kao što su SAD imaju ozbiljan problem sa tim", kazao je Đelić novinarima u Beogradu.

Sajt Vikiliks (www. wikileaks. org) i pet svetskih dnevnika u nedelju su počeli da objavljuju poverljiva dokumenta Stejt departmenta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.