Poslednji Mladićev štek

Izvor: S media, 17.Okt.2010, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji Mladićev štek

Reporteri Pres sa u selu Ljuba proverili kako izgleda vikendica u kojoj su vlasti navodno bile najbliže hapšenju odbeglog generala. Mladićev jatak Stanko Ristić nije tu, kapija zamandaljena, ali ključ uredno stoji na zidiću

Ekipa Pres sa uputila se juče u selo Ljuba kod Šida, da proveri kako izgleda mesto gde su vlasti umalo uhapsile Ratka Mladića.

Naime, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević pre nekoliko dana izneo je dosad >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nepoznati podatak da su najbliže Mladićevom hapšenju (disali mu za vratom, kako je naglasio) bili u trenutku kada je sa sigurnošću lociran na imanju Stanka Ristića u Ljubi.

Tužilac je naveo da je Rade Bulatović „osujetio" akciju čime je, kako je rekao, omogućeno Mladiću da pobegne, i da od tada nisu imali jasniji trag o njegovom kretanju, niti bolju priliku da ga uhapse.

Duhoviti seljani

Selo Ljuba, na dve cigarete od granice s Hrvatskom, s jedva nešto više od 450 duša u njemu, i duplo manje kuća, što srpskih, što slovačkih. Tražimo Stanka Ristića, penzionisanog pilota vojske SCG koji je hapšen u nekoliko navrata, kao deo „jatačke grupe" odbeglog generala, osumnjičen da je zajedno sa Jovom Đogom za potrebe skrivanja Ratka Mladića iznajmljivao stanove po Novom Beogradu.

Meštani k'o meštani. Ne veruju pričama tužioca, zdušno brane komšiju Stanka i kunu se da bi se u tako malom mestu brzo pročulo da je Mladić bio tu.

- Stanko vam je u Beogradu, otišao valjda da se javi u policiju. Mora mučenik tako doveka, upropastiše mu život ni krivom ni dužnom. Za svako odsustvovanje iz grada mora da traži dozvolu, i posle nekog vremena da se opet javi. Inače, ovo mu je vikendica, ali više je ovde nego u gradu - veli biciklista kojeg smo na ulaz u selo zaustavili da pitamo za kuću Ristića.

- Eto vam je iza leđa, ta sa zamandaljenim vratima. Ovo je njegov pas - pokazuje na sivu kapiju i vučjaka što se ustremio k nama.

Zvonimo, niko ne odgovara. Na betonskom zidiću uz kapiju ključ - da se nađe komšijama za ne daj bože, ili Ratku ako svrati...

- Jedna dobričina od čoveka vam je to, ja da vam kažem. Domaćinska kuća kojoj prikačiše te repove da ih vuče dok je živa. I njemu i sinu Predragu kojeg su isto hapsili! Kakav crni Mladić, kakvi bakrači?! Pa ovde ptica kad sleti celo selo zna, a ne da se neznanac, pa još haški begunac krije, a da niko ništa ne primeti?! Nema nas 4.000, već 400 u selu - prateći već „hladni" đeneralov trag stajemo u centar, kraj mesne kancelarije, spomenika palim borcima i mauzoleja palim pivima u lokalnom dragstoru.

- Sve što možemo da vam kažemo jeste da je naš Stanko veliki domaćin, dobar čovek i dobar komšija! Bio je poznat po farmi koza i odličnom siru koji je pravio, hteo je i da proširi posao s tim, ali mu posle hapšenja sve to pade u vodu. Ipak, vi proverite, možda je angažovao generala da mu čuva te koze, ko zna - ajd' što ne žele da se predstave, to i razumemo, al' što su duhoviti ovi podozrivi seljani, do jednog uvereni u nevinost Ristića i apsurda o skrivanju Mladića u seocetu koje je silom (ne)prilika boldovanim slovima upisano među jatačkim konačištima Srbije.

Privode ga jednom godišnje

Elem, što se sudbine Stanka Ristića tiče, otkad ga je BIA, na čijem je čelu u to vreme bio Rade Bulatović, uhapsila pre nekoliko godina, privode ga, što meštani Ljuba kažu „godišnje barem jedanput"! Prilikom prvog hapšenja, pričaju, selo su opkolili specijalci, uletele „marice" pod rotacijama, iskakali policajci iz kukuruza i deteline, ali od generala...

- Vidite, momci, ja sam tom čoveku u kući bio stotinu puta, i valjda bih nešto primetio da je krio?! Majku mu, pa ne bi me ni primio u kuću da mu je na kauču bio Mladić, a kod njega kapija nikad nije bila zaključana! Ako je bio tu, kao što taj Vukčević kaže, pa što ga ne uhapsiše?! Nije im valjda general trkom utekao kroz 'kuruze - rezimira starac, češkajući se po čelu, kao da pokušava da se priseti je li video nekog nalik Mladiću, ali, slaba vajda.

- Evo, da ne kažem milion posto, ali sam skoro apsolutno siguran da su sve to gluposti! Samo čoveku natovariše bedu na vrat, mada nikad nije sporio da je poznavao Mladića, i da ga je nekad, valjda tokom rata, viđao, ali to samo po sebi nije greh, valjda?! Prošnjuvajte vi, to vam je posao! Možda mu je dosadilo da se skriva pa se vama preda - lepo je videti ovoliku koncentraciju šereta na tako malom prostoru.

Obiđosmo selo, što i nije teško s obzirom da nema u njemu više od dva kilometra, ali od Ristića, Mladića i eventualno Hadžića ni traga ni glasa. Doduše, ovog poslednjeg tužilac Vukčević nije apostrofirao u intervjuu zbog kojeg smo se i uprtili na put, ali nije zgoreg proveriti - možda mu je Mladić preporučio za odmor ovo mirno mestašce umerene klime i zdrave hrane. Opet, ko zna, možda je general bio jedan od onih iz dragstora?! Jedan se jeste ponašao sumnjivo - pivo, ili...
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslednji Mladićev štek

Izvor: Press, 16.Okt.2010, 23:56

Reporteri Pressa u selu Ljuba proverili kako izgleda vikendica u kojoj su vlasti navodno bile najbliže hapšenju odbeglog generala. Mladićev jatak Stanko Ristić nije tu, kapija zamandaljena, ali ključ uredno stoji na zidiću .Ekipa Pressa uputila se...

Nastavak na Press...

Vukčević: Rade Bulatović nudio pregovore o predaji Mladića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2010

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je bivši direktor Bezbjednosno-informativne agencije Rade Bulatović nudio tužilaštvu za ratne zločine pregovore o predaji haškog optuženika Ratka Mladića. Na pitanje da li to znači da je Bulatović znao gdje je Mladić, ali...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.