Izvor: Blic, Tanjug, 10.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc sutra počinje dvodnevnu posetu Srbiji

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc počinje sutra dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o saradnji Srbije sa sudom u Hagu i naporima koji se čine da budu uhapšena preostala dvojica haških optuženika - Ratko Mladić i Goran Hadžić.



"Bramerc će se sastati s predstavnicima vlasti Srbije na političkom i operativnom nivou i razgovarati o pitanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradnje Srbije s Tužilaštvom Haškog tribunala i ostalim pitanjima vezanim za strategiju ispunjenja mandata Suda", rekla je Tanjugu portparol tužilaštva Olga Kavran.

Bramerc će, kako je najavljeno, razgovarati sa predsednikom Borisom Tadićem i imati niz susreta sa predstavnicima Nacionalnog saveta i Akcionog tima za lociranje i hapšenje Mladića i Hadžića.

Beograd je, posle Sarajeva prošle sedmice, druga stanica na Bramercovoj turneji po zemljama regiona, u okviru priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti UN, u junu, u kojem će biti ocenjena i saradnja Srbije.

Predsednik Tadić je u sredu istakao da saradnja sa Tribunalom ne sme da bude dovedena u pitanje, jer bi se na taj način doveli u pitanje razvoj države Srbije i budućnost naših građana, kao i evrointegracije i vizna liberalizacije, koja je na vidiku.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da očekuje da će predstojeći izveštaj glavnog Haškog tužioca biti pozitivniji od prethodnog, iz decembra prošle godine. Ljajić je podsetio da u decembarskom izveštaju o saradnji Srbije sa Hagom nije postojala, kako je rekao, "ta sintagma o punoj saradnji" i smatra da će tako biti i u novom izveštaju, jer Mladić i Hadžić još nisu u Hagu. S druge strane, on očekuje da će u novom izveštaju na pozitivan način biti konstatovano sve ono u šta će se Bramerc i lično uveriti tokom boravka u Beogradu, a na šta ni do sada nije imao primedbe - zaštita svedoka, dostupnost dokumentacije, operativne akcije.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je očekivanje da će izveštaj glavnog Haškog tužioca potvrditi punu spremnost Srbije za saradnju sa tim sudom. Đelić je ukazao da je Srbija uložila sve kapacitete da pronađe haške optuženike i da će u junu sa holandskim parlamentarcima pokušati da razmeni argumente o tome.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.