Bramerc: Srbija drži ključ hapšenja

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Srbija drži ključ hapšenja

Beograd -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da "Srbija drži ključ hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića" i da vlast mora da učini više u tom cilju.

"Srbija drži ključ za hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića", kaže Bramerc.

"Ti begunci mogu biti privedeni pravdi ako svi bitni igrači budu dovoljno posvećeni tome i efikasno sarađuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u tom cilju", rekao je Bramerc podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti UN u Njujorku.

Kao jedan od najvećih razloga za zabrinutost haškog tužilaštva, Bramerc je naveo "propust Srbije da uhapsi" Mladića i Hadžića, ukazujući da srpske vlasti moraju "prevazići jaz" između izražene spremnosti za hapšenje begunaca i efikasnosti operacija na terenu.

"Vreme prolazi, a mi ne vidimo rezultate. Mi smo dali jedan broj preporuka za unapređivanje efikasnosti napora Srbije da uhvati begunce. Tokom moje novembarske posete Srbiji, video sam da vlasti rade na primeni naših preporuka. Ali, još mnogo je ostalo da se uradi i napredak mora biti brži", upozorio je glavni tužilac.

Bramerc je naznačio da je "u načelu, potrebno da Srbija primeni aktivniji pristup hapšenju begunaca".

Ekipa emisjije "Reakcija" ,koja je na programu TV B92 večeras u 22 sata, pratila je tragove Ratka Mladića kako bi razotkrila modele njegovog skrivanja, kao i odgovorne za to što najtraženiji haški begunac još nije uhapšen.

"U srži tog proaktivnog pristupa trebalo bi da bude sveobuhvatna strategija koja objedinjuje sve bitne igrače i pokriva sve moguće uglove u cilju primene pozitivnog pritiska koji bi vodio hapšenjima", napomenuo je glavni tužilac.

Kao primer takvog aktivnijeg pristupa, Bramerc je naveo da "srpske vlasti moraju jasno staviti do znanja da će oni koji pomažu beguncima biti kažnjeni".

"Kao dodatak potrazi, mora postojati oštar pristup u bavljenju osobama i mrežama koje podržavaju begunce u njihovim pokušajima da izbegnu pravdu", rekao je tužilac.

Saradnju Srbije u dostavljanju dokumenata i omogućavanju pristupa dokumentima i svedocima, bitnim za tekuća suđenja, Bramerc je ocenio kao dobru.

Saradnja za pohvalu

Kako je za B92 rekao Dušan Ignjatović iz Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom, Bramerc navodi i da je zadovoljan saradnjom Srbije kada je reč o pristupu dokumentima i arhivama.

"Naše je stanovište da izveštaji potvrđuju da je u odnosima Srbije i Tribunala postignut visok nivo saradnje i da jedino nerešeno pitanje predstavljaju dva preostala begunca. U najvećem delu saradnja se odvija bez ikakvih problema i tu mislim na dostavljanje dokumentacije i na pristup arhivama, svedocima i sve ostale tehničke aspekte", kaže on.

Što se tiče begunaca, u Srbi postoji nedvosmisleno izražena politička volja da se oni privedu pravdi, kaže Ignjatović, i dodaje da je poznato da službe u Srbiji nastavljaju da ulažu sve napore kako bi se oni priveli pravdi.

"U izveštaju tužioca jasno stoji da se njegove preporuke, koje je on dao u junskom izveštaju, sada već primenjuju i da je on upoznat sa svim akcijama koje se preduzimaju, detaljno i to je sa našeg aspekta veoma važno", dodao je on.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić,   Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.