Bramerc: Očekujemo da Srbija goni Mladićeve pomagače

Izvor: Blic, 28.Jun.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Očekujemo da Srbija goni Mladićeve pomagače

SARAJEVO - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da se od vlasti Srbije očekuje da prioritetno istraže i krivično gone osobe koje su činile mrežu podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću.

"Pozdravljamo izjave Srbije da će istražiti i krivično goniti one koji su činili mrežu podrške Mladiću dok se skrivao i očekujemo da te aktivnosti dobiju prioritet i da budu izvedene do kraja", rekao je Bramerc u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On je dodao da je od vlasti Srbije zatraženo i da utvrde ko je bio uključen u skrivanje i davanje podrške ostalim haškim optuženicima u vreme kada su bili begunci, poput Radovana Karadžića. Takođe, od domaćih vlasti traži se da bez odlaganja uhapsi Gorana Hadžića, kao i Radovana Stankovića, koji je pre četiri godine pobegao iz zatvora u Foči.

On je dalje rekao da Tužilaštvo ima vrlo čvrstu osnovu za predmet "Mladić", podsećajući da se mora utvrditi Mladićeva individualna krivična odgovornost za zločine.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo će se u predmetu "Mladić" fokusirati na utvrdjivanje veze izmedju zločina na terenu i Mladića kao najvišeg vojnog vođe bosanskih Srba.

Glavni haški tužilac dalje je poručio da su već preduzete mere kako bi se pred ovim sudom ubrzao sudski postpak protiv Mladića.

- Na primer, organizovali smo optužnicu i ujednačili smo je sa optužnicom protiv Radovana Karadžića, političkim vodjom kojem se trenutno sudi za iste zločine za koje je optužen Ratko Mladić. Takođe, koristićemo pismene dokaze kad god je to primereno pošto to skraćuje vreme iznošenja dokaza u sudnici - naveo je Bramerc.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevo u Srbiji, a izručen Hagu 31. maja.

Povezane vesti: Hrvatska vlada za dostavu dokaza protiv Ratka Mladića Bramerc: Srbija ispunila jednu od ključnih obaveza Ignjatović: Dovršićemo saradnju s Tribunalom Sin Gorana Hadžića: Ne znam da li mi je otac živ Bramerc: Tužilaštvo insistira na fer suđenju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.