Bramerc: Mladić nije u dometu Srbije

Izvor: Blic, 18.Nov.2009, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Mladić nije u dometu Srbije

U izveštaju Savetu bezbednosti UN, Serž Bramerc, glavni haški tužilac prvi put navodi, doslovce, da je „zadovoljan trenutnim stepenom saradnje Srbije sa Tribunalom" i da očekuje da će se haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić naći u Hagu. Prvi put, takođe, glavni haški tužilac, izostavlja svaku kritiku, kao i tvrdnju da su haški begunci u dometu srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasti. Tužilac, na protiv, pohvaljuje napore srpskih vlasti i Akcionog tima koji traga za optuženima, saznaje „Blic" iz izvora bliskih Savetu bezbednosti.

U izveštaju koji cirkuliše Savetom bezbednosti od petka, kada je poslat, Bramerc, međutim, nije upotrebio definiciju „puna saradnja". Tužilac, međutim, pohvaljuje napore vlasti u Srbiji i Akcionog tima na svim konkretnim akcijama koje preduzimaju u hapšenju preostalih begunaca.

Kako će ova ocena Bramerca biti protumačena u Holandiji, i u kojoj meri će uticati na promenu njenog stava ostaje otvoreno pitanje. Činjenica je da holandski ministar inostranih poslova Maksim Ferhagen sada, nakon ovakvog izveštaja, ima sužen prostor za dalje forsiranje isključivog stava da Srbiji ne treba omogućiti odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma i primenu Sporazuma o pridruživanju i asocijaciji sve dok se od tužioca ne čuju ključne reči „puna saradnja" ili „Mladić je uhapšen".

Koliko je ovakva ocena Bramerca značajna za Srbiju govori i podatak da je još ranije haški tužilac isticao da od njega niko ne treba da očekuje političke izjave, niti bilo kakve definicije. Stoga, ovako pozitivan izveštaj, trebalo bi da bude dovoljno pokriće za Ferhagena da konačno da zeleno svetlo za odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije sa EU. Odluku o odmrzavanju, inače, donose sve članice EU - konsenzusom. Ukoliko, međutim, Holandija i dalje ostane isključiva uslovljavanjem terminologije „puna saradnja" to bi značilo da ona podrazumeva pod tim samo „hapšenje Mladića". U tom slučaju, prelazni trgovinski sporazum neće biti odmrznut. To direktno isključuje mogućnost pune primene Sporazuma o pridruživanju i asocijaciji, koju Srbija već jednostrano primenjuje. Primena SSP-a neophodan je korak za podnošenje kandidature.

Bramerc je prosledio godišnji pismeni izveštaj Savetu bezbednosti u petak. Usmeno će ga prezentovati u Njujorku 3. decembra.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.