Bramerc: Begunci u dometu Srbije

Izvor: B92, Tanjug, 20.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Begunci u dometu Srbije

Beograd -- Glavni tužilac Haškog tribunala uputio je izveštaj Savetu bezbednosti UN u kome tvrdi da su Ratko Mladić i Goran Hadžić "u dometu vlasti u Srbiji", saznaje B92.

Ipak, Bramerc navodi da "Srbija nastavlja da poboljšava" svoju saradnju sa Tužilaštvom. Kako B92 saznaje u krugovima bliskim Tužilaštvu, najnoviji Bramercov izveštaj napisan je u tonu koji je nešto nepovoljniji od prethodnog. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Iako Savet bezbednosti izveštava o napretku u saradnji Beograda, Bramerc se koristi nekadašnjom formulacijom Karle del Ponte i tvrdi da su dva preostala begunca, Mladić i Hadžić, u dometu vlasti u Beogradu.

On ipak dodaje da je upoznat sa "kompleksnom i sveobuhvatnom potragom" koja se, dodaje, sprovodi na profesionalno višem nivou nego ranije.

Glavni tužilac potvrđuje da je Srbija ostvarila gotovo punu saradnju sa Tužilaštvom u oblasti razmene dokumenata iz državnih arhiva, obezbeđivanju i zaštiti haških svedoka, za šta se posebne zasluge pripisuju Nacionalnom savetu za saradnju sa sudom.

Bramercov izveštaj o Srbiji završava se njegovom ocenom da negativne i, kako kaže "neosnovane" izjave kojima se kritikuje rad suda ne doprinose uspostavljanju pozitivne atmosfere i da mogu imati loš efekat na saradnju Srbije sa Tribunalom.

To pitanje izazvalo je, podsetimo, nesuglasice pri Bramercovoj poseti Beogradu, kada je kritikovao izjave zvaničnika povodom presude Veselinu Šljivančaninu.

Predsednik Nacionalnog saveta Rasim Ljajić odbacio je Bramercov prekor uz komentar da kao i svi drugi i vlasti u Beogradu zadržavaju pravo da govore i o nekim aspektima rada suda koji su problematični.

Ljajić: Izveštaj nije nepovoljniji

Predsednik Nacionalnog Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je Tanjugu da Bramercov izveštaj nije nepovoljniji od prethodnog, već da je reč o rezimeu svega onoga što je Srbija učinila u poslednjih šest meseci.

On je objasnio da je u Bramercovom dokumentu istaknut napredak koji je Srbija ostvarila u saradnji s Tribunalom u Hagu.

Prema Ljajićevim rečima, Beograd se ne slaže sa time što Bramerc sugeriše da su Mladić i Hadžić na teritorijama koje su pod jurisdikcijom Srbije.

"Mi ne tvrdimo da nisu, ali niko ne može da kaže da jesu sve dok se ne uverimo i ne budemo sigurni da su oni na teritoriji Srbije", rekao je Ljajić i odbacio Bramercovu ocenu da su komentari srpskih zvaničnika na presudu izrečenu Veselinu Šljivančaninu narušile kredibilitet Suda u Hagu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bramerc završio izveštaj, Ljajić odbacuje neke ocene

Izvor: Blic, 20.Maj.2009

Glavni haški tužilac Serž Bramerc dostavio je Savetu bezbednosti najnoviji izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom, a predsednik Nacionalnog Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenjuje da taj dokument nije nepovoljniji od prethodnog....."Ne može se reći da je Bramercov izveštaj...

Nastavak na Blic...

Hag: Bramerc dostavio izveštaj Savetu bezbednosti

Izvor: 24sata, 20.Maj.2009

U pres službi Haškog tužilaštva nisu želeli da iznose detalje o izveštaju, osim da će ga glavni tužilac članicama najvažnijeg tela svetske organizacije usmeno predstaviti početkom juna.

Nastavak na 24sata...

Ljajić o Bramercovom izveštaju

Izvor: RTS, 20.Maj.2009

Najnoviji izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom dostavljen je Savetu bezbednosti. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenjuje da to rezime svega što je Srbija učinila poslednjih nekoliko meseci i očekuje bolje rezultate. ..Glavni haški tužilac Serž Bramerc...

Nastavak na RTS...

Bramerc: Mladić i Hadžić u dometu Beograda

Izvor: Mondo, 21.Maj.2009, 10:42

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc uputio je izveštaj Savetu bezbednosti UN u kome tvrdi da su Ratko Mladić i Goran Hadžić 'u dometu vlasti u Srbiji'. Izveštaj je nepovoljniji od prethodnog. Rasim Ljajić se ne slaže sa Bramercom.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.