Izvor: RTS, 08.Jun.2021, 18:06

Bajden povodom presude Mladiću: Pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti

Svetski i evropski zvaničnici reagovali su na konačnu presudu Ratku Mladiću. Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da su pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti u regionu. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da je konačna presuda u slučaju Ratka Mladića još jedan važan korak koji će, prema njegovim rečima, doneti pravdu žrtvama.
Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je presuda Ratku Mladiću istorijska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti pozvani na odgovornost, saopštila je Bela kuća.

"SAD su pomogle u vođenju međunarodnih napora da se zaustave zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su zločine počinili u BiH i u drugim delovima bivše Jugoslavije, i da se uspostavi trajni mir u toj zemlji i širem regionu", ističe Bajden.
Američki predsednik ocenjuje da su pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti u budućnosti.
"Današnja odluka je takođe važna potvrda da je to moguće. Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati presudu i potvrditi njen značaj za vladavinu prava", rekao je Bajden.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel kaže da je konačna presuda u slučaju Ratka Mladića još jedna važan korak koji će, prema njegovim rečima, doneti pravdu žrtvama.
"To će pomoći da se bolna prošlost ostavi iza nas, a da se budućnost stavi na prvo mesto", poručio je Mišel sa svog Tviter naloga.
Borelj i Varheji: Poštovati odluke suda i promovisati pomirenje na Zapadnom BalkanuŠef diplomatije EU Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji ocenili su da će presuda Ratku Mladiću "doprineti izlečenju svih koji su patili".

U zajedničkom saopštenju, Borelj i Varhelji su podsetili na žrtve i poručili da saosećaju sa njihovim porodicama i preživelima.
Ponovili su da EU očekuje od svih političkih aktera u regionu da pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.
"Poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama treba da nastave misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida i članovima njihovih porodica.
"Ne može biti nekažnjivosti", zaključuju Borelj i Varheji.
Stano: Prilika da lideri u BiH i regionu promovišu okruženje pogodno za pomirenjePortparol EU Peter Stano očekuje da svi politički akteri u BiH i na Zapadnom Balkanu, pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, da poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.
Dodao je da poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima.
"Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir", navodi se u pisanom saopštenju portparola.
U saopštenju se ocenjuje da se pravnosnažnom presudom Mladiću pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove privodi kraju ključno suđenje za ratne zločine u novijoj istoriji Evrope.
Dodaje se da međunarodni i domaći sudovi u BiH i susednim zemljama treba da nastave misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida i članovima njihovih porodica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.