Izvor: B92, 01.Nov.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA: Raste broj poziva zbog Mladića

Beograd -- U BIA povećan broj dojava o Ratku Mladiću. U Srbiji neće biti lovaca na glave, poručuju iz Vlade.

Nagrada od 10 miliona evra, koju je Vlada Srbija namenila onome ko da informacije o Ratku Mladiću, ohrabrila je građane pa telefoni Bezbednosno-informativne agencije stalno zvone.

Iako se spekuliše da velika novčana nagrada može da privuče i profesionalne lovce na ucenjene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glave, u Vladi Srbije tvrde da to nije moguće.

Od petka, od kako je u igri 10 miliona evra za informaciju koja bi dovela do najtraženijeg haškog begunca, telefon BIA česće zvoni.

Šef kabineta direktora Bezbednosno-informativne agencije Jovo Stojić kaže da je broj poziva na dežurni telfon 9191, od četvrtka povećan u "značajnoj meri".

"Informacija ima raznih, a one koje ostavljaju utsak da su validne prosledjuju se na proveru našoj operativnoj sedinici", rekao je Stojić.

Međutim, kako kaže, za sada nema nikakvih konkretnih potvrda da te informacije imaju neki osnov.

Vrednost informacija o Ratku Mladiću vrtoglavo je porasla. Na ponudu Vlade Srbije od 10 milona evra treba dodati još pet milona dolara, koje od ranije nudi Stejt depertment. Suma od skoro 20 milona dolara mogla bi da bude mamac za lovce na ucenjen glave.

U medijima se spekiliše da će se u potragu za Mladićem uključiti kontroverzna američka privatna vojna kompanija "Blekvoters”.

Novinar nedeljnika "Vreme” Filip Švarm kaže da takve kompanije zaređuju velike svote u Iraku i Avganistanu i da ne veruje da ih Mladićeva nagrada može privući.

Ni u Vladi ne veruju da profesionalni lovci na glave neće nagrnuti u Srbiju, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić kaže da je veća nagrada još jedna mera koja pokazuje odlučnost države da hašku priču što pre završi, a glavni adut Srbije će, kao dosad, biti rad domaćih službi bezbednosti.
Pogledaj vesti o: BIA

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.