Ambasadori ne mogu da zamene Mladića

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadori ne mogu da zamene Mladića

BEOGRAD - Beograd, zarad brze kandidature za članstvo u EU, vraća ambasadore u zemlje Unije koje su priznale Kosovo, ali za to, kao i za primenu SSP-a, oni nisu dovoljni - hapšenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića i dalje je uslov broj jedan.

Portparol visokog predstavnika EU Havijera Solane Kristina Galjak istakla je da je „EU veoma drago da ima pune odnose sa Srbijom, uključujući i one u bilateralnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ravni koji su veoma značajni“, te da „prethodna situacija ne odgovara pravom, normalnom stanju, jer Srbija želi da uđe u EU i ima SSP“. Ali, prema pripremljenom završnom dokumentu Saveta ministara EU, koji je danas u Briselu, od Vlade Srbije će biti zatraženo da „dokaže predanost Evropi“, a ubrzani napredak ka EU moguć je kad Srbija ispuni „sve nužne uslove“.

I šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak naglasila je juče da „taj očekivani korak nema ništa sa članstvom u EU, jer za njega morate ispuniti poznate uslove, od kojih je saradnja sa Hagom među najtežima, i Srbija mora da izruči Radovana Karadžića i Ratka Mladića“.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović optužio je juče vladu da najavljenim povratkom ambasadora u zemlje EU koje su priznale Kosovo i pregovorima sa šefom Unmika „odustaje od dosadašnje politike prema Kosmetu“, te i da „od odbrane Kosova neće biti ništa“. Dok su reagovanja političara sve žustrije, stručnjaci su podeljenog mišljenja, a i kosmetski Srbi imaju novu jabuku razdora...

ZA NORMALAN ŽIVOT SRBA

Potpredsednik SNV Kosmeta Rada Trajković pozdravlja obnovu komunikacije sa zemljama EU, „koje gotovo presudno utiču na put Srbije prema EU“. - Te zemlje mogu da pritisnu albansku zajednicu u smislu normalizacije života Srba. Koliko god nam je neprijatno što su oni priznali Kosovo, Srbija mora da im se okrene da ne dođe u poziciju da ima jedino Rusiju kao snažniju državu koja stoji iza državnog projekta, koji ne bi garantovao normalizaciju života za srpsku zajednicu - rekla je ona.

- Umesto da tužimo zemlje koje su priznale Kosovo, vraćamo ambasadore upravo kada EU raspoređuje misiju kršeći međunarodno pravo, čime se direktno sprovodi Ahtisarijev plan - rekao je Mladenović i dodao da „zvaničnik SAD Danijel Frid daje instrukcije kakvu politiku treba da vodi Vlada Srbije“.

Međutim, podsetimo da je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, prenoseći utiske iz Moskve, naveo da šef ruskog MIP-a Sergej Lavrov „misli da je vraćanje ambasadora izvanredna ideja i korak koji poboljšava naše diplomatske resurse“.

Stručna javnost takođe nema jedinstven stav. Profesori FPN-a Vukašin Pavlović i Zoran Stojiljković ocenjuju da „simbolični gest neslaganja više nije produktivan“ i da će ambasadori kroz najšire diplomatske kontakte doprineti da Srbija brani stav“. Analitičar Milan Nikolić ističe da su nam ambasadori potrebni kao „kanali komunikacije sa EU, koja će polako preuzeti kontrolu nad Kosovom“. EU je priznanjem Kosova napravila ozbiljnu grešku i oštetila državni interes Srbije, dodao je on. A bivši šef diplomatije SRJ Goran Svilanović veruje da će „do oktobra Srbija vratiti ambasadore i u ostale države koje su priznale Kosovo“.

DRŽAVA BEZ NAŠIH AMBASADORA

Monako

Kanada

Japan

Senegal

Australija

Malezija

Peru

Kostarika

Avganistan

Albanija

Turska

Hrvatska

Norveška

Island

Ko sve pakuje kofere za povratak

Finska Vera Mavrić

Austrija Dragan Velikić

Nemačka Ognjen Pribićević

Češka Vladimir Vereš

Mađarska Predrag Čudić

Italija Sanda Rašković-Ivić

Francuska Predrag Simić

Bugarska Danilo Vučetić

Holandija Radoslav Stojanović

Slovenija Predrag Filipov

Velika Britanija nije akreditovan

Belgija nije akreditovan

Poljska nije akreditovan

Danska nije akreditovan

Inače, od zemalja članica EU koje su priznale Kosovo, Srbija nema ambasadore u tri baltičke republike, Irskoj i Luksemburgu.

Mislite da ce ovo da odvede Srbiju u EU?Nema sanse .To se nikada nece dogoditi .Moze samo da bude ako budemo pod jnecijom cizmom .Mada verujem da i jesmo vec.Ovo ponizavanje Srba uspeva vec u celom svetu su nas ocrnili ali sada kao nelojalan narod , kukavice i izdajice.Prvo smo bili hrabar narod , pa onda ubilacki narod a sada smo poslusne kukavice.E pa Srbijo lepo si prosla za vrlo kratko vreme.Tek sada , posle izrucenja Karadjica , Srbija nece biti deo EU.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Preokret u odnosima

Izvor: RTV Pink, 22.Jul.2008

EU će deblokirati primenu SSP sa Srbijom?. . . Diplomatski izvori u sedištu EU kažu da će hapšenje Radovana Karadžića bez sumnje biti u centru pažnje današnjeg susreta ministara inostranih poslova zemalja Unije, koji su se sastali u Briselu.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.