Zašto ste drastično povećali cene?

Izvor: B92, 02.Okt.2012, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ste drastično povećali cene?

Beograd -- Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za B92 da su neki proizvođači iskoristili povećanje PDV-a kako bi neopravdano drastično povećali cene.

"Nećemo sedeti skrštenih ruku", kaže ministar Ljajić.

Od 1. oktobra građane Srbije u prodavnicama su dočekale više cene gotovo svih proizvoda zbog povećanja PDV-a sa 18 na 20 posto. Iako je niža stopa PDV-a od 8 posto koja važi za osnovne životne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << namirnice ostala nepromenjena, hrana je od prvog dana oktrobra neopravdano skuplja, dodaje Ljajić.

"Ja ne bih generalizovao da su to svi uradili, ali razloga za ovolika poskupljenja stvarno nema", kaže Rasim Ljajić.

On najavljuje da će država preduzeti mere da spreči ovaj cenovni udar na nekoliko načina - intervencijom iz robnih rezrevi, pojačanim radom tržišne inspekcije i odlukom, moguće već na prvoj narednoj sednici vlade o intervenom uvozu ulja i šećera kako bi sprečili poremećaji na tržištu, pojasnio je Rasim Ljajić.

I udruženja potrošača smatraju da nije bilo ekonomske opravdanosti za novi talas poskupljenja i navode da je pravi razlog viših cena zloupotreba monopola.

1. oktobar za građane Srbije doneo je veće cene zbog povećanja PDV-a. Povećane su i akcize za benzin i cigarete, dok su za Beograđane skuplji prevoz i grejanje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ljuljanje standarda

Izvor: B92, 03.Okt.2012, 00:49

Beograd -- Proizvođači i prodavci iskoristili su momenat kada je povećan PDV da bi poskupili robu, kaže ministar finansija Mlađan Dinkić...Prema rečima ministra Dinkića, u poskupljenju osnovnih životnih namirnica apsolutno nema nikakvih poreskih elemenata...U prevodu, kod ovih proizvoda, neko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.