Srbija

Utorak, 02.10.2012.

23:38

Ljuljanje standarda

Proizvođači i prodavci iskoristili su momenat kada je povećan PDV da bi poskupili robu, kaže ministar finansija Mlađan Dinkić.

Izvor: Novosti

Default images

Prema rečima ministra Dinkića, u poskupljenju osnovnih životnih namirnica apsolutno nema nikakvih poreskih elemenata.

U prevodu, kod ovih proizvoda, neko je sebi tu razliku stavio u džep. Jer, povećanje poreza u tim slučajevima je - nula.

Kod ostale robe široke potrošnje gde je poreska stopa povećana sa 18 na 20 odsto, efekat tog uvećanja nameta je 1,7 odsto i sva poskupljenja iznad tog procenta su direktan prihod proizvođača ili trgovca.

Da PDV nije razlog ogromnih poskupljenja, slažu se i u Samostalnom sindikatu Srbije. Ipak, oni su dali rok Vladi da za 15 do 20 dana vrati cene na nivo pre 1. septembra, u suprotnom će pozvati građane na ulice. Kako je "Novostima" potvrdio ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu Rasim Ljajić, Vlada Srbije će, već na sednici u četvrtak, razmotriti mogućnost bescarinskog uvoza šećera i ulja.

Bio bi, na neko vreme, ukinut i prelevman na uvoz šećera, koji je za EU zemlje 15 dinara po kilogramu, a ostale države 18 dinara. Računa se, naime, da bi, s obzirom na to da je zabranjen izvoz šećerne repe i suncokreta domaći prerađivači morali da imaju dovoljno sirovina za svoju proizvodnju.

Nestašica ulja traje gotovo mesec dana, uprkos intervenciji iz Robnih rezervi. Litar zejtina ovih dana dostiže cenu do 200 dinara, posebno u malim trgovinama.

Država planira da uvozom od 20.000 tona ulja podmiri potrebe tržišta, a to su količine koje se uobičajeno potroše za oko tri meseca.

"Ulje neće biti jeftinije, bez obzira na bescarinski uvoz", kažu vodeći proizvođači ulja u Srbiji.

Kvalitet uvoznog i domaćeg ulja ne može ni da se poredi. Iskustvo iz dosadašnjih intervencija iz uvoza pokazuje da su to uglavnom izuzetno male količine, koje ne mogu da podmire ni potrebe većeg naselja u prestonici.

U Vladi su, tvrdi ministar Dinkić, iznenađeni i odlukom pojedinih gradskih uprava da podignu cene gradskog prevoza i grejanja. Poskupeo je gradski prevoz u Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi...

"Lično sam, pre tri nedelje, razgovarao sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i predočio mu da će GSP, nakon izmena zakona o akcizama, imati povraćaj nameta, odnosno da će im se vraćati i 2,5 dinara više nego do sada", tvrdi Dinkić.

"Smatram da bi bilo poštenije da je, nakon poskupljenja prevoza u Beogradu, iz gradske uprave rečeno da moraju da poskupe, jer daju ogromne subvencije za GSP i da ova firma proizvodi velike gubitke. Slično je i sa ostalim lokalnim samoupravama koje su 1. oktobra poskupele gradski prevoz".

Od 1. oktobra građani u mnogim gradovima plaćaju više i za grejanje. Za tople radijatore izdvaja se od 10 do čak 20 odsto više nego dosad. Zahtevi za poskupljenje koji su proteklih meseci pristizali iz toplana dobili su "zeleno svetlo" gradskih uprava.

"Toplane imaju silne probleme i gubitke i razlog za poskupljenje grejanja u većini gradova u Srbiji nije povećanje nameta države, već njihovo nerentabilno poslovanje", naglašava ministar Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

14 h

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

1 d

Podeli: