Zaštita radničkih prava na prvom mestu

Izvor: S media, 19.Avg.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita radničkih prava na prvom mestu

Vladin paket mera, koji je danas načelno usaglasila posebna radna grupa, predstavlja pokušaj da se obezbedjivanjem socijalne sigurnosti zaštite prava radnika u uslovima ekonomske krize, rekao ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je naglasio da novi paket predstavlja pokušaj da se prava radnika zaštite sa stanovišta obezbedjivanja redovnih uplata za penzijsko osiguranje, ali i regulisanja neohodne zdravstvene zaštite.

S druge strane, dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je ministar, nadležni organi će ispitivati slučajeve gde postoji osnovana sumnja da su se vlasnici pojedini firmi ponašali suprotno zakonu, a kod onih gde bude utvrdjeno postojanje elemenata krivičnog dela biće adekvatno sankcionisani.

“Reč je o potpuno novom pristupu u rešavanju svakodnevnih problema radnika za koji verujem da bi trebalo da da odredjene rezultate. Paket predvidja preventivne mere kojima bi trebalo da se reše odredjeni problemi i zato se nećemo baviti samo firmama u kojima se štrajkuje već svim firmama u kojima takvi problemi postoje”, naveo je ministar.

Ljajić kaže da su utvrdjeni odredjeni kriterijumi za isplatu jednokratne novčane pomoći i to se, dodao je, pre svega odnosi na najugroženije grupacije radnika.

Ukoliko socijalni partneri ne budu imali većih zamerki na predlog vladine radne grupe, novi paket mera za prevazilaženje problema zaposlenih u uslovima ekonomske krize bi se mogao naći na prvoj sednici vlade, naredne sedmice.

“Sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima treba da definišemo kriterijume prema kojima će se sprovoditi odredjene mere predvidjene tim paketom”, rekao je Ljajić.

On je dodao da su socijalni partneri ovog puta pozvani da predlože svoje predstavnike koji će, zajedno sa predstavnicima različitih ministarstava, obilaziti posebno ugrožena preduzeća i opštine i u razgovoru sa tamošnjim nadležnim organima i institucijama, na licu mesta, pokušavati da iznadju odredjena rešenja.

Ljajić je podsetio da se sa predstavnicima mnogih firmi, poput “Zastava elektro” iz Rače i ”Ikarbusa”, već razgovara, a za ponedeljak je najavio najavio odlazak u Kruševac, gde će, izmedju ostalih, razgovarati sa predstavnicima “Trajala”.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.