Vratimo porodične vrednosti

Izvor: Blic, 17.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratimo porodične vrednosti

Sa velike bine, postavljene na donjem Kalemegdanu, hor mališana „Čarolija" je otpevao himnu Bože pravde, i time juče zvanično otvorio prvi festival porodice u Srbiji, čiji je cilj afirmacija porodice i porodičnih vrednosti. Na otvaranju festivala, kojim se obeležava 15. maj – međunarodni dan porodice, govorio je Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, i tom prilikom istakao humanitarni karakter >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << manifestacije.

- Porodica u Srbiji se već dve decenije nalazi u krizi, zbog loše materijalne situacije i nedostatka sistema vrednosti. Zato je neophodno da se vratimo pravim porodičnim vrednostima i da poruku festivala „osnažimo porodicu" pošaljemo svima – rekao je Ljajić.

Na taktove pesme „Vuče, vuče bubo lenja" zapevali su mališani iz hora, ali i porodice koje su došle da uživaju u prelepom sunčanom danu. Voditelj programa, poznati glumac Milorad Mandić Manda je najavio predstavu za decu „Bambijeva pobeda" dok je velika gužva vladala baš na štandu „Bambija", jer se spremalo takmičenje u „plazma basketu". Mame i tate su u paru sa sinovima i ćerkama pokušavali da za trideset sekundi ubace što više koševa, a pobednike su čekale lepe nagrade u vidu porodičnih igara, majica, kačketa i naravno „bambijevih" slatkiša.

- Brat i ja smo se prijavili za ovo takmičenje zbog igre i zabave. Samo želimo da se lepo provedemo, nagrade nas i ne interesuju toliko – kaže Nemanja Milinković koji je na festival došao sa mlađim bratom i roditeljima.

Na drugoj strani gomila dece se tiskala i čekala u redu za veliki „vazdušni dvorac" , gde su mogli do mile volje da skaču na trampolini i spuštaju se na toboganu. Za to vreme, njihovi roditelji, bake i deke hladovinu su potražili pod velikim suncobranima, postavljenim na poljani. Tu su na miru ispijali osveženje, dok su klinci jurcali za loptom, a klinke pevale uglas sa Aleksandrom Radović koja je nastupala na bini.

- Festival je odlično organizovan, najviše nam se dopao mali hor „Čarolija" , a jedini je propust što ljudi nisu ranije čuli za festival, pa bi sigurno došli u većem broju – uglas kažu Tijana i Goran Platiša, koji se nadaju da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Nakon poznate pevačice na binu je izašao Dobrica Erić, pesnik za decu, koji je okupljenima poželeo da ih naredne godine bude mnogo više, a potom je izrecitovao stihove posvećene najmlađima.

- Sve što decu čini radosnom i srećnom treba da ima širu podršku, i zato se nadam da će festival postati lepa tradicija – dodao je poznati pesnik.

Nakon nastupa velikog hora decu su zabavljali klovnovi, a bogat zabavni program je potrajao do 19 sati. Porodice mogu i danas da uživaju u prirodi i druženju na festivalu posvećenom porodici.

Kompanija „Metalac" iz Gornjeg Milanovca je obezbedila silikonske narukvice u crvenoj, plavoj i beloj boji, čijom će kupovinom posetioci pomoću najugroženijim porodicama u Srbiji. Cena narukvice je 100 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.