Vratili im osmeh

Izvor: Glas javnosti, 05.Avg.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratili im osmeh

Marina Igrutinović (47) iz sela Visoka kod Kuršumlije do pre mesec dana svakog jutra budila se sa strahom kako da za taj dan sedmočlanoj porodici obezbedi bar jedan pristojan obrok. Danas, zahvaljujući ministrima Milanu Markoviću i Rasimu LJajiću, kao i mnogim njoj nepoznatim ljudima širom sveta, taj problem je za izvesno vreme rešen, te se i Igrutinovićima vratio osmeh na lice. A ona, kao glava kuće, planira kako da, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uz dobijenu pomoć, i sama obezbedi pristojan život svojoj porodici.

Ovu hrabru ženu život nikad nije milovao. Uz muža alkoholičara podizala je, kako je znala i umela, ćerku Radicu (24) i sina Miloša (17). U selu bez mehanizacije i sa malo stoke nije moglo da se obezbedi ni dovoljno hrane, pa je Marina branjem i prodajom pečuraka, šipuraka i šumskih jagoda nekako uspevala da popuni budžet.

Obnavljaju kuću

Nedavno je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uplatilo na račun opštine Kuršumlija milion dinara za renoviranje kuće porodice Igrutinović, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku 240.000 za osnovne potrebe, kako bi bez problema preživeli zimu.

Ni dana škole

- Ćerka Radica se udala u šestom razredu. Pobegla od sirotinje, ali nije imala sreće. Jer, i njen muž više je držao čašu nego motiku. Moj pokojni muž nije dozvolio sinu Milošu da ide u školu, iako sam ga preklinjala da moramo da školujemo dete... Ali, nije vredelo, tako da Miloš nema ni dana škole. Kada mi je muž umro, pre deset godina, nastavila sam da se borim da doslovno ne umremo od gladi. Kasnije sam upoznala drugog čoveka i sa njim pre pet godina dobila sina Savu. Međutim, ponovo nisam imala sreće - prepričava Marina svoj nesrećni život.

Kada je pre sedam meseci njena ćerka Radica, sa sinom Danijelom (7) i ćerkama Danijelom (3) i Dušicom (1), zauvek napustila muža i vratila se kod nje, Marina je teškom mukom obezbeđivala hranu za sve, a ona sama bi često ostajala gladna. Od gladi je spasio jedan privatnik iz Kuršumlije, koji joj je poklonio koze, pa je bar bilo mleka i sira.

- Ćerka je i ranije često napuštala muža, ali ovoga puta konačno. Trebalo je nahraniti petoro dece. Leti je bilo lakše, jer sam brala i prodavala šumske plodove, ali je zimi bilo strašno. Dešavalo se da nekoliko dana ne pojedem ni parče hleba - kaže Marina.

Ipak, sve se okrenulo na bolje kada su za tešku sudbinu porodice Igrutinović pre mesec dana saznali ministri Milan Marković i Rasim LJajić, koji su ih posetili i doneli im poklone - hranu i novac. Pozivu za pomoć odazvala se i jedna firma iz Šapca, koja im je poklonila sto hiljada dinara i svakog meseca im uplaćuje na račun po dvadeset hiljada. Mnogi znani i neznani, što iz Srbije, što iz inostranstva, pomogli su im.

Sad je lakše

- Sada je mnogo lakše. Kupila sam zamrzivač i nešto stoke. Moram pomoć da iskoristim, da od nje stvorim uslove da sama izdržavam porodicu. Planiram da držim dve krave i ovce, da nabavim nešto mehanizacije, jer ne može ručno da se radi - objašnjava svoje planove Marina.

Ovih dana Radica Igrutinović prikuplja dokumentaciju da upiše sina Danijela u prvi razred. Marina kaže da joj je jedini cilj da sva deca završe školu, jer kad nisu mogli Radica i Miloš, zahvaljujući dobrim ljudima stekli su se uslovi da bar Danijel, Sava, Danijela i Dušica steknu neko obrazovanje, kako bi im budućnost bila izvesnija.

Zasto cerka i sin nesto ne rade?Nije ona duzna da izdrzava odraslu decu i unuke.

Prava Srpskinja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.