Vlada priprema mere za štrajkove

Izvor: RTS, 28.Jul.2009, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada priprema mere za štrajkove

Kako bi predupredila štrajkove radnika, koji su nezadovoljni zbog neisplaćenih zarada, Vlada Srbije primorana da donese paket mera. Da bi se sprečila "vruća sindikalna jesen", formirana radna grupa na čijem čelu će biti ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Vlada Srbije priprema paket mera kako bi predupredila štrajkove i sprečila "vruću sindikalnu jesen", ali i omogućila da zaposleni i u uslovima ekonomske krize ostvaruju svoja prava.

S >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obzirom na to da vlasnici mnogih privatizovanih preduzeća ne poštuju ugovorne obaveze i ne isplaćuju zarade, što rezultira sve većim protestima zaposlenih, vlada je primorana da donese nove mere.

Jedna od tih mera je, kako saznaje "Politika", formiranje radne grupe, na čijem čelu će biti ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koja bi za mesec dana trebalo da pripremi taj paket.

Vlada namerava da obezbedi sredstva budžetskog fonda za jednokratnu pomoć najugroženijima, koji mesecima ili godinama ne primaju zarade, i da omogući konverzije duga po osnovu neizmirenih obaveza poslodavca prema zaposlenima, odnosno reprogramiranje dugova za preduzeća u blokadi koja imaju perspektivu daljeg razvoja.

Takođe, trebalo bi da usvoji zakon koji bi omogućio uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenima radi povezivanja staža za radnike kojima doprinosi nisu uplaćivani, i da zaključi sporazum o socijalnom partnerstvu između predstavnika vlade, reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca.

Policiji će biti naloženo da blagovremeno i efikasno preduzima mere radi obezbeđivanja okupljanja zaposlenih koji štrajkuju na zakonom dozvoljenim mestima, ali i zarad nesmetanog funkcionisanja javnog saobraćaja.

Paket mera predviđa i obezbeđenje zdravstvenog osiguranja zaposlenima kojima to pravo nije obezbedio poslodavac, sprečavanje zloupotrebe i različitih oblika privrednog kriminala pojedinih vlasnika privatizovanih preduzeća.

Vlada će naložiti poslovnim bankama i Poreskoj upravi da preduzmu mere za obezbeđivanje doslednog postovanja istovremene obaveze uplate poreza i doprinosa i "neto" zarade zaposlenima.

Sve te mere bi trebalo da umanje posledice ekonomske krize i preduprede štrajkove i radikalizaciju protesta širom Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mere za ostvarivanje prava zaposlenih

Izvor: S media, 27.Jul.2009, 19:45

"Radna grupa Vlade Srbije će radi ostvarivanja prava zaposlenih za vreme ekonomske krize posebnu pažnju obratiti isplaćivanju preostalih zarada", izjavila pomoćnik ministra rada i socijalne politike Radmila Bukumirić-Katić. ..Vlada Srbije usvojila je na sednici od 23. jula Zaključak o potrebi...

Nastavak na S media...

Vlada priprema mere kako bi predupredila štrajkove

Izvor: S media, 28.Jul.2009

Vlada Srbije priprema paket mera kako bi predupredila štrajkove i sprečila "vruću sindikalnu jesen", ali i omogućila da zaposleni i u uslovima ekonomske krize ostvaruju svoja prava. ..S obzirom na to da vlasnici mnogih privatizovanih preduzeća ne poštuju ugovorne obaveze i ne isplaćuju zarade,...

Nastavak na S media...

Vruća sindikalna jesen: Vladini analgetici i antipiretici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2009

BEOGRAD - Vlada Srbije priprema paket mera kako bi predupredila štrajkove i sprečila "vruću sindikalnu jesen", ali i omogućila da zaposleni i u uslovima ekonomske krize ostvaruju svoja prava, navode mediji...S obzirom na to da vlasnici mnogih privatizovanih preduzeća ne poštuju ugovorne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.