U Srbiji do juna 2015. digitalni TV signal

Izvor: NTV.rs, 09.Sep.2014, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji do juna 2015. digitalni TV signal

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo je danas prvi radni sastanak sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim emiterima o procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV signala na koji će Srbija preći do juna 2015. godine.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao da će Srbija do juna 2015. godine preći na digitalno emitovanje i najavio da će za najsiromašnije >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << kategorije stanovništva država obezbediti neophodne set-top-boksove za prijem digitalnog signala.
On je najavio da će 17. ili 18. septembra biti potpisan sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o zajmu 24 miliona evra za obnovu i razvoj, i nabavku neophodne opreme za drugi i treći multipleks.
Ljajić je dodao da je 1. septembra počeo tranzicioni period u kome će biti i digitalnog i analognog emitovanja koji će trajati do 1. maja naredne godine.
On je rekao da se digitalizacija ne odnosi na one koji imaju digitalnu televiziju, satelitsku antenu i IPTV, nego na one koji televizijski program prate preko sobnih i krovnih antena što je oko 38 stanovništva Srbije.
„Da bi mogli da prime digitalni signal neohodna je ugradnja set-top-boksova, koje će dobiti oko 180.000 najsiromašnijih“, rekao je Ljajić i naveo da su ta sredstva obezbeđena.
Ukupno će do kraja digitalizacije biti uloženo 39 miliona evra, a prvobitna procena je bila da će za taj proces biti potrebno 75 miliona evra, naveo je Ljajić.
On je ukazao da digitalizacija nije trošak već investicija u tehnologiju, razvoj i ekonomski oporavak, i da će građani dobiti bolji kvalitet slike, tona, više kanala, više programa, mogućnost pauziranja emisije, kao i da biraju titlove.
Druga prednost je što će se osloboditi deo frekvencijskog spektra koji će biti iskorišćen za bolji signal mobilne telefonije i za brži mobilni internet. To otvara mogućnost u investiranje u oblasti elektronskih komunikacija, rekao je ministar telekomunikacija.
Danas 93 odsto stanovnika Srbije može da prati i prima digitalni signal i proces ne samo da je deblokiran, već je ušao u završnu fazu.
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je podsetio da je u novembru prošle godine prisustvovao puštanju rad prve pilot digitalne mreže na Avali.
„Mislim da danas možemo biti posnosni na to što digitalna mreža pokriva već više od 90 odsto stanovništva Srbije“, rekao je on i istakao da je to veliko postignuće.
Prema njegovim rečima EU podržava Srbiju u procesu prelaska na digitalno emitovanje od januara 2010. godine, sa više od 10 miliona evra koliko je obezbeđeno od tada, od čega je osam miliona namenjeno za nabavku opreme.
On, kao i Ljajić, smatra da je prelazak na digitalno emitovanje programa „investicija u budućnost“, ističući da digitalizacija donosi mnogo prednosti na ekonomskom planu.
„Kada se oslobode frekvencije, biće otvoren prostor za brojne nove usluge mobilne telefonije i brži mobilni interent, što će doneti profit srpskom biznisu“, zaključio je šef delegacije EU.
V. d. šefa Misije OEBS u Srbiji Majkl Ujehara je čestitao srpskim vlastima na nedavnom usvajanju medijskih zakona i ubrzanom procesu digitalizacije.
Ovi koraci su, kako je rekao, važan momenat u ispunjavanju zadataka koji su sadržani u medijskoj strategiji iz 2011. godine i pokazuju spremnost Vlade Srbije da sprovede neophodnu reformu medija i omogući razvoj novih medija i usluga informisanja.
Ujehara je naglasio da je Misija OEBS spremna da podrži nacrt neophodnih podzakona i procedura kako bi proces implementacije bio brži i lakši
„Veoma je važno da se održi pluralizam medija u procesu implementacije medijskih zakona i digitalizacije, kao i da se otvore nove mogućnosti za razvoj modernih i multiplatformskih medija koji podstiču učešće građana u javnom dijalogu“, zaključio je Ujehara.
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac podsetio je da je Zakon o elektronskim medijima jedan od tri medijska zakona koji je stupio na snagu pre nepunih mesec dana čime su stvoreni preduslovi da Srbija započen proces digitalizacije.
„Nakon više od jedne decenije imamo novi zakonodavni okvir za funkcionisanje elekrtonskih medija koji imaju značajnu ulogu u sistemu javnog informisanja Srbije“, istakao je on.
Nova tehnička dostignuća, kako je rekao, danas podrazumevaju da sve čalnice EU moraju da pređu sa analognog na digitalno emitovanje programa.
Sastanku su prisustvovali i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Mateo Patrone, predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić, direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge Milan Janković, kao i v. d. direktora JP „Emisiona tehnika i veze“ Dejan Šmigić.
(Tanjug)

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.