Izvor: N1 televizija, 06.Nov.2018, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više stranog nameštaja, kako se drže domaći proizvođači

Na Beogradskom sajmu danas je počeo 56. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije. Ovarajući Sajam, ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je uprkos najavi propasti drvne industrije ona pokazala fleksibilnost i potencijal za opstanak. Kako se domaći proizvođači nose sa tražnjom u Srbiji, ali i sa dolaskom Ikee?

Izvor: N1

Svoje najbolje komade nameštaja pred sud srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kupaca iznelo je 500 izlagača iz 45 zemalja. Posetioci uglavnom zadovoljni, ne žale se na cene.

"Svega ima za svačiji džep, što se kaže, klasika", kaže sagovornica N1.

"Prezadovoljni smo ponudom. Zainteresovani smo za garnituru za dnevnu sobu", kažu posetioci.

"Ima interesantnih stvari, međutim sav nameštaj je predimenzioniran nekako", zaključak je jedna od posetilaca.

"Ima dosta stranih izlagača, ima dobrog nameštaja, kvalitetnog nameštaja", dodaje druga.

Sve više stranog nameštaja, ne samo na Sajmu nego i na tržištu Srbije. Kako se sa tom konkurencijom nose domaći proizvođači?

"Sa Ikeom nemamo apsolutni nikakav problem. Kupci koji kod nas dolaze ne idu u Ikeu, i obrnuto", kaže Ivan Pejdić, iz Flame furniture.

"Postoji svest o vrednosti proizvoda. Najveća radost naša i najveća nagrada je kada nam dođu mladi ljudi koji kupe komad po komad nameštaja", rekla je Nevenka Ilić, iz Drvo Trejda.

"Mi smatramo da ukoliko ste inovativni, kreativni, imate kvalitet i funkcionalni nameštaj, da ćete sigurno naći svoje mesto", navodi Reihan Nicević, Fabrika nameštaja Numanović.

Prodaja ide i u obrnutom smeru, a nameštaj prozveden u Srbiji, kažu sagovonici N1, prodaje se uglavnom u ex-yu i zemljama regiona, dok oni koji prave unikatne komade, uspevaju da stignu i na tržište zapadne Evrope.

"To je najčešće Austrija, Švajcarska, Nemačka", dodaje Nevenka Ilić, Drvo Trade.

"Nemačka, Švajcarska, Holandija, Češka", dodaje Ivan Pejdić.

I dok resorni ministar kočnicu razvoja industrije nameštaja vidi u velikom izvozu drvne sirovine, zbog čega domaći proizvođači apsurdno moraju da je uvoze, oni kažu da su veći problemi mala kupovna moć stanovništva, kao i hronični nedostatak stručne radne snage i mladi sa motivacijom da se obrazuju u izradi nameštaja.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.