Rudari čekaju Ljajića

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 29.Mar.2010, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari čekaju Ljajića

RESAVICA - Rudari Javnog preduzeća podzemne eksploatacije uglja (JP PEU) Resavica, Rudarsko-topioničarskog bazena Bor (RTB) i Rudnika bakra Majdnepek nisu jutros počeli potpisivanje peticije protiv predloženih izmena Zakona PIO, koju su najavili pre pet dana, jer čekaju razgovor za ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem.

Portir nije rudar

Dan posle sindikalnog skupa u Resavici, na pitanje novinara o zahtevima rudara Ljajić je odgovorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je "previše onih koji imaju beneficirani radni staž".

- Ne možemo izjednačavati položaj rudara u rudniku 50 i 100 metar pod zemljom i nekoga ko u rudniku radi na portirnici, ili u MUP policajca koji radi na ulici i profesora fizičke kulture u Policijskoj akademiji, koji takođe imaju beneficirani radni staž - rekao je tada Ljajić i podsetio da će Zakon Pio pred poslanike u maju, a do tada će biti "još mnogo razgovora i dogovora".

Predsednik sindikata JP PEU Raka Miletić potvrdio je da su zatražili hitan sastanak sa predstavnicima resornih ministarstava, koja kontrolišu Fond PIO.

- Ali bez obzira na sastanak i razgovor sa Ljajićem, mi ćemo sutra ili prekosutra početi sa potpisivanjem peticije u svim rudnicima u Srbije, koja će poslužiti da se odbace predložena zakonska rešenja koja su na štetu rudara - rekao je Miletić.

Sindikati ovih rudnika, (JP PEU i RTB Bor), koji zajedno zapošljavaju oko 9.500 radnika, na zajedničkom sastanku, 24. marta u Resavici su zaključili da "ne prihvataju predložene izmene u Zakonu PIO koje se tiču starosne granice".

Predstavnici sindikata su tada zaključili i da su im "neprihvatljive i promene Zakona PIO koje se odnose na 'beneficirani' radni staž rudara i svih ostalih koji rade na takvim mestima", i da ne treba povećavati "ionako visoke kriterijume kada je kumulativni staž u pitanju".

Na tom sastanku, Sindikati su doneli odluku da će, "u slučaju da Vlada Srbije ne uvaži njihove zahteve, preduzeti sve mere sindikalne borbe uz uključenje svih koji će biti pogođeni ovim promenama".
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.