Izvor: B92, 12.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodna ravnopravnost ispod nivoa

Beograd -- Stanje u Srbiji u oblasti rodne ravnopravnosti i položaja žena bolje je nego pre osam godina, ali još nije na zadovoljavajućem nivou.

To je ocenjeno danas na regionalnoj konferenciji o rodnoj ravnopravnosti. Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ukazao je da je to važno državno pitanje i da je Srbija formirala čitav niz institucija koje se bave položajem žena i rodnom ravnopravnošću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Na kraju 2008. godine možemo reći da smo u Srbiji ostvarili značajne rezultate i da je stanje mnogo bolje nego pre osam godina, ali, nažalost, ne mogu reći i da je zadovoljavajuće. Još se više govori o problemima nego o rezultatima i to je realnost", rekao je on.

Kao oblast u kojoj je ostvaren jasno vidljiv napredak, Ljajić je pomenuo učešće žena u političkom i javnom životu.

On je kao podatak naveo da je u parlamentu pre osam godina bilo 10,8 odsto žena, dok je danas taj procenat iznad 21. Prema njegovim rečima, još značajniji rezultati su postignuti na lokalnom nivou jer je 2000. godine bilo manje od sedam odsto žena u lokalnim skupštinama, a danas je taj broj iznad 20 odsto.

Na skupu je, međutim, ukazano i da je, prema poslednjim istraživanjima, svaka druga žena u Srbiji izložena nekoj vrsti psihičkog nasilja, svaka treća je izložena fizičkom nasilju nekog od članova porodice, svakoj četvrtoj se preti nasiljem.

To su, ocenio je Ljajić, zabrinjavajući podaci i u narednom periodu prioritet će biti rešavanje problema višestruko diskriminisanih žena - izbeglica, raseljenih, pripadnica romske populacije, samohranih majki, siromašnih i žena sa sela.

Ministar rada i socijalne politike je, takođe, ukazao da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti prošao proceduru i izrazio nadu da će biti usvojen u prvom kvartalu naredne godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.