Izvor: B92, 05.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasim Ljajić u Kosovskoj Mitrovici

Kosovska Mitrovica -- Rasim Ljajić obišao u Kosovskoj Mitrovici objekat gde će, po završetku radova, biti smeštene 32 socijalno ugrožene porodice.

U objekat, čiju izgradnju finansira Ministarstvo rada i socijalne politike i u koji je do sada uloženo 118 miliona dinara, biće smešten i deo Centra za socijalni rad koji će obezbediti usluge pomoći u kući. Obilazeći tu zgradu u Nemanjinoj ulici, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << severnom delu Kosovske Mitrovice, ministar Ljajić je kazao da predstavnici tog ministarstva svake srede obilaze opštine na Kosovu.

Prema njegovim rečima, oni žele da se uvere i da definišu vrlo jasne prioritete vezane za pomoć stanovništvu u južnoj pokrajini.

Ljajić je dodao da je namera da se isprati primena Akcionog plana u onom delu koji se tiče Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

"Želimo da stanovništvo na Kosmetu u potpunosti ostvari sva prava koje je do sada imalo, kao i svi građani Republike Srbije", rekao je Ljajić.

On je dodao da njegovo ministarstvo nastoji da obezbedi 40 milona dinara, koliko je potrebno kako bi u junu ove godine zgrada primila stanare.

Ljajić je u Kosovskoj Mitrovici posetio Centar za socijalni rad, nakon toga posetiće i Centar za socijalni rad u Zubinom Potoku, a obići će i porodicu Stanić koja ima šestoro dece.

Studenti se sastali sa Rikerom

Predstavnici studenata Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, zatražili su danas od šefa UNMIK-a Joahima Rikera da poništi Deklaraciju o nezavisnosti Pokrajine.

Predsednik Studentskog parlamenta Sergej Zaporožac izjavio je nakon sastanka održanog u Kosovskoj Mitrovici da im je šef UNMIK-a saopštio da on neće to učiniti.

"Rikeru smo nakon toga predočili da smatramo da je Kosmet sastavni deo Srbije i da smo mi državljani Republike Srbije, isto kao što je Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici državni", rekao je on.

Zaporožac je preno da je izražen jasan stav studenata koji su istakli da se nikada neće pomiriti sa nezavisnošću Kosova i Metohije i da će rad nastaviti isključivo u okvirima države Srbije.

Šef UNMIK-a je nakon razgovora sa predstavnicima studenata izjavio da je budućnost svih zajednica koje žive na Kosovu u Evropskoj uniji.

"Rekao sam da još uvek radimo na osnovu Rezolucije 1244 i trebalo bi da gledamo u budućnost, a budućnost je u Evropi i EU, i to bi bilo u interesu svih", rekao je Riker.

On je kazao da je cilj međunarodne zajednice nedeljivo i multietničko Kosovo.

"Mandat UNMIK-a, Kfora i međunarodne zajednice je celovito Kosovo. Nije cilj podela Kosova. Pokušaćemo da se suočimo sa izazovima na raznim poljima, ali postoji opšti aspekt da smo svi posvećeni očuvanja integrita Kosova", rekao je šef UNMIK-a.

Nastavljen protest radnika pravosuđa

Pucano u severnoj Mitrovici

Nepoznate osobe pucale su danas oko 10 sati na kafić "Inkognito" u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Prema rečima portparola kosovske policije Besima Hotija, iako je u kafiću bilo gostiju, nema povređenih, a pričinjena je materijalna šteta. Istraga je u toku i detalji će naknadno biti saopšteni.

Radnici pravosudnih organa i danas su protestovali ispred kapije suda u severenoj Kosovskoj Mitrovici, zahtevajući da se vrate u prostorije suda iz kojih su proterani u avgustu 1999. godine.

Sudija Opštinskog suda iz Vučitrna Nikola Kabašić podržao je danas kolege u Mitrovici i istakao da je učinjen napredak u ispunjavanju njihovih zahteva.

On je pozvao na slogu, jedinstvo i strpljenje jer je, kako je naveo, to put do cilja.

Radnici pravosudnih organa protestuju 12 dana za redom i najavljuju nastavak protesta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ljajić: Definisati prioritete vezane za pomoć Srbima

Izvor: Blic, 05.Mar.2008

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da će ministarstvo na čijem je čelu nastojati da jasno definiše prioritete pomoći porodicama na Kosovu i Metohiji...Ljajić je u okviru posete srpskim sredinama na Kosovu koje organizuje njegovo ministarstvo,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.