Izvor: Poznati.info, 11.Dec.2017, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasim Ljajić

Rasim Ljajić je doktor medicine i uticajni srpski političar. Osnivač je Socijaldemokratske partije Srbije, čiji je i predsednik, a trenutno obnaša dužnost ministra trgovine, turizma i telekomunikacija te potpredsednika Vlade Srbije. Rođen je u Novom Pazaru 1964. godine.

Obrazovanje

Rasim Ljajić pohađao je osnovnu školu i gimnaziju u Novom Pazaru, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Tečno govori engleski i ruski jezik. >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info <<

Privatni život

Rasim Ljajić rođen je 28. januara 1964. godine u Novom Pazaru. U mladosti je volio da igra nogomet pa je tako i zaigrao za novopazarski podmladak.

Ima ženu Amru koja je takođe završila medicinu, a s njom ima dvoje dece. Ima sestru Atifu te brata Mirsada. Njegov drugi brat, Esad, stradao je 2006. godine prilikom rada u laboratoriju za preradu narkotika, a povezivalo ga se s mnogim kriminalnim radnjama vezanim uz drogu.

Posao

Po završetku fakulteta, Rasim je od 1990. do 2000. godine radio kao novinar za nekolicinu dnevnih i nedeljnih časopisa na području bivše Jugoslavije. Neki od njih su sarajevski “Muslimanski glas” te prištinski “Zeri”.

Svoju političku karijeru započeo je 1990. godine kada ga je Alija Izetbegović, osnivač Stranke demokratske akcije, a kojega je slučajno upoznao za vreme studiranja u Begovoj džamiji, pitao može li s nekolicinom drugih osnovati odbore stranke u Sandžaku. U tome nije uspio jer je SDA naginjala očuvanju Jugoslavije, a u Sandžaku je vladala politička atmosfera u kojoj je takva solucija bila nezamisliva.

Po povratku u Sarajevo pronalazi Sulejmana Ugljanina koji pristaje da bude glavni čovekom stranke u Sandžaku te se 29. jula 1990. osniva Stranka demokratske akcije Sandžak, ogranak SDA, a Rasim postaje sekretar. Počinju brojne aktivnosti vezane uz organizovanje stranke po celoj Jugoslaviji, a usporedno s tim Rasim počinje i svoju političku karijeru.

1994. godine Rasim postaje predsjednikom Koalicije Sandžak. Koalicija je 2000. godine preimenovana u Sandžačku demokratsku partiju, a Rasim postaje njenim predsednikom.

Tokom Petooktobarskih demonstracija i svrgavanja Slobodana Miloševića s vlasti, Rasim je imenovan ministrom za nacionalne i etničke zajednice u Vladi Savezne Republike Jugoslavije. Za vreme manjeg oružanog sukoba u dolini Preševa na jugu Srbije, između albanske Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca i jugoslavenske policije, Rasim je u prosincu 2000. bio imenovan potpredsednikom Koordinacijskog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, a u 2005. godini postaje i predsjednikom Tela. U kolovozu 2001. godine imenovan je i potpredsjednikom Koordinacijskog centra za Kosovo i Metohiju.

Nakon potpisivanja Beogradskog sporazuma 2003. godine, kojim Srbija i Crna Gora ulaze u uniju, postaje ministrom za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara Srbije i Crne Gore, a od 2003. do 2006. godine obnašao je dužnost dopredsjednika Mešovitog odbora za ekonomsku suradnju s arapskim zemljama.

Od 2004. godine predsednik je Nacionalnog saveta za suradnju s Haškim sudom, a od 2006. koordinator za provođenje Akcionog plana za završetak suradnje s Tribunalom. Na toj je poziciji 2009. godine dao otkaz jer potraga za Ratkom Mladićem nije urodila plodom.

Na sednici Narodne skupštine 15. maja 2007. godine izabran je za ministra rada i socijalne politike, a na toj funkciji ostaje i nakon sednice Narodne skupštine u srpnju. U listopadu 2008. godine osnovao je Socijaldemokratsku partiju Srbije, socijaldemokratsku stranku levog centra, a trenutno vrši ulogu njenog predsednika.

Od 2012. do 2014. godine bio je potpredsednik Vlade i ministar za vanjsku i unutarnju trgovinu i telekomunikacije. Na sednici Skupštine Srbije u 2014. izabran je za potpredsjednika Vlade i ministra za trgovinu, telekomunikacije i turizam, a na toj je funkciji ostao i nakon formiranja Vlade 2016. godine, a nakon toga i u rekonstruiranoj Vladi posle predsedničkih izbora u 2017.

Najveća postignuća

Rasim je srpski političar s najduljim ministarskim stažem. Tako je vršio ulogu ministra za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara SCG, ministra rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije, ministra vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija te ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Završio je studij medicine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Osnovao je Socijaldemokratsku partiju Srbije.

2004. godine dobio je nagradu časopisa “Vreme” za osobu godine, a 2005. godine Europski pokret u Srbiji dodijelio mu je priznanje “Najeuropljanin” u području politike.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.