Protestovali ratni invalidi

Izvor: B92, 07.Okt.2010, 04:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestovali ratni invalidi

Beograd -- Nekoliko stotina članova Udruženja ratnih invalida protestovalo ispred Palate Srbije gde je smešteno Ministarstvo rada. Delegaciju primio ministar Rasim Ljajić.

Prema rečima sekretara Udruženja ratnih vojnih invalida Željka Vasiljevića, postignut je dogovor o skoro svim zahtevima.

Razloga za protest ima više, kaže za B92 Vasiljević, a jedan je i kašnjenje donošenja novog Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti.

Ispred Palate Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okupilo se blizu dvesta ratnih invalida, a neki od njih u Beograd su došli iz drugih gradova Srbije. Kako kažu, jedva sastavljaju kraj sa krajem, a ima i onih koji nemaju svoj krov nad glavom, već su prinuđeni da plaćaju kiriju.

"Od danas do sutra. Ovaj jadan narod obezbeđuje nekako taj novac od kog ja preživljavam, zato ćutim, ne bunim se. Kažem, mogao sam mnogo da imam, nemam, ćutim, gladan sam ja, gledam gladnu sirotinju oko mene", kaže Slaviša Kozić.

Glavni razlog za protest ratnih vojnih invalida, jeste kašnjenje donošenja novog Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, koji bi omogućio nešto bolji materijalni položaj.

"Prvi i osnovni zahtev po redu je prvi kašnjenje boračkog dodatka koji kasni između 6 i 10 meseci, odnosno da prevedemo to u dinare da bi ljudi bolje razumeli, Vlada RS duguje korisnicima između 100 i 200 hiljada dinara. Radi se o 1500 ratnih vojnih invalida. na teritoriji Srbije. Drugi zahtev je ubrzana isplata PDV-a za najteže ratne vojne invalide koji su prilikom uvoza automobila oslobođeni plaćanja PDV-a. oni taj porez sada plaćaju i država im to kasnije refundira. Kašnjenje je već preko 18 meseci", kaže Vasiljević.

Ratni vojni invalidi zakonski imaju pravo na boravak u banjama. Međutim, kako kaže Vasiljević, od 1998. godine kada je donet Zakon kojim se reguliše to pravo, nijedan ratni vojni invalid nije bio na oporavku u banji. Ratni vojni inavlidi insistiraju i da se u budžetu za 2011-u godinu predvidi realan iznos koji je potreban da bi se sprovele sve zakonske obaveze prema ratnim vojnim invalidima, što je prema njihovoj računici oko 14,5 milijardi dinara.

"Drugi razlog za protest je što mesečna isplata kasni za oko 1.500 korisnika, od 6 do 8, pa i više meseci”, navodi Vasiljević.

"U proseku, država svakom od tih ratnih vojnih invalida duguje između 100-150, pa čak i 200 hiljada dinara”, rekao je on.

"Jedan od razloga je i čuveni porez na dodatu vrednost za teške ratne vojne invalide koji su uvezli automobil i koji su oslobođeni plaćanja PDV-a, ali po jednoj potpuno sumanutoj proceduri oni taj porez plaćaju, pa onda čekaju da im se taj novac vrati. Otprilike, tu je kašnjenje za vraćanje novca i do 18 meseci”, kaže Željko Vasiljević.

Ratni vojni invalidi očekuju i da se u budžetu za 2011. godinu predvidi realan iznos koji je potreban da bi se sprovele sve zakonske obaveze prema ratnim vojnim invalidima, što je, prema njihovoj računici, oko 14,5 milijardi dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest ratnih vojnih invalida

Izvor: Večernje novosti, 07.Okt.2010

Članovi Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije okupili su se danas na protestu upozorenja, nezadovoljni kašnjenjem donošenja novog zakona o boračko invalidskoj zaštiti i kašnjenjem u isplati boračkog dodatka

Nastavak na Večernje novosti...

Stotine ratnih vojnih invalida protestuje u Beogradu

Izvor: Blic, 07.Okt.2010

Nekoliko stotina članova Udruženje ratnih vojnih invalida, kao i porodica žrtava rata okupilo se danas u znak protesta ispred Palate Srbije, gde je smešteno Ministarstvo rada i socijalne politike...Sekretar tog Udruženja Željko Vasiljević kazao je novinarima da očekuje prijem kod resornog ministra...

Nastavak na Blic...

Protest ratnih vojnih invalida u Beogradu

Izvor: NaDlanu.com, 07.Okt.2010

BEOGRAD, 7. oktobra 2010. (Beta) - Nekoliko stotina članova Udruženja ratnih vojnih invalida, kao i porodica žrtava rata okupilo se u četvrtak u znak protesta ispred Palate Srbije, gde je smešteno Ministarstvo rada i socijalne politike. Sekretar udruženja Željko Vasiljević kazao je novinarima...

Nastavak na NaDlanu.com...

Ministarstvo uvažilo zahteve vojnih invalida

Izvor: S media, 07.Okt.2010

Sekretar Udruženja ratnih vojnih invalida Željko Vasiljević izjavio da je na sastanku sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem postignut dogovor da se do kraja godine ubrza isplata boračkog dodatka..."Postoji problemi koji su tehničke, a ne samo finansijske prirode", rekao je Vasiljević...

Nastavak na S media...

Ministarstvo uvažilo zahteve vojnih invalida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2010

BEOGRAD -..Sekretar Udruženja ratnih vojnih invalida Željko Vasiljević izjavio je danas da je na sastanku sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem postignut dogovor da se do kraja godine ubrza isplata boračkog dodatka..."Postoji problemi koji su tehničke, a ne samo finansijske prirode",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.