Protest ratnih invalida

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest ratnih invalida

BEOGRAD - Udruženje ratnih vojnih invalida okupilo se ispred Palate Srbije, gde je smešteno Ministarstvo rada i socijalne politike. Na protest su stigli i invalidi iz drugih gradova u Srbiji. Sekretar

Udruženja Željko Vasiljević kaže da ima indicija da će ih neko iz Ministarstva primiti. Razloga za protest ima više, kaže Vasiljević, a jedan je i kašnjenje donošenja novog zakona o boračko-invalidskoj zaštiti.

Vasiljević podseća da je usvajanje tog zakona ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Rasim Ljajić najavio po ubrzanoj proceduri još u martu.

"Drugi razlog za protest je što mesečna isplata kasni za oko 1.500 korisnika, od 6 do 8, pa i više meseci", navodi Vasiljević.

"U proseku, država svakom od tih ratnih vojnih invalida duguje između 100.000-150.000 pa čak i 200.000 dinara. Jedan od razloga je i čuveni porez na dodatu vrednost za teške ratne vojne invalide koji su uvezli automobil i koji su oslobođeni plaćanja PDV-a, ali po jednoj potpuno sumanutoj proceduri oni taj porez plaćaju, pa onda čekaju da im se taj novac vrati. Otprilike, tu je kašnjenje za vraćanje novca i do 18 meseci", kaže Željko Vasiljević.

Ratni invalidi, kojih je u Srbiji oko 30.000, teško dolaze do ortopedskih pomagala i novčane pomoći, što, prema rečima Vasiljevića, dodatno otežava njihov položaj.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.