Prošla godina biće ZLATNIM SLOVIMA upisana u istoriju srpskog turizma

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prošla godina biće ZLATNIM SLOVIMA upisana u istoriju srpskog turizma

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da će 2018. prema prvim procenama, biti rekordna godina za turizam u Srbiji sa 3,4 miliona turista, deviznim prilivom većim od 1,3 milijarde evra i oko 9,5 miliona noćenja.

- Procenjuje se da po rezultatima za prvih 10 meseci već sada može da se kaže da će 2018. biti rekordna turistička godina. U odnosu na 2017. očekujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oko 12 odsto povećan broj turista, oko 15 odsto rast broja inostranih turista, oko 14 procenata rast broja noćenja i oko 13 odsto rast deviznog priliva - rekao je Ljajić navodeći da će zvanični podaci o broju turista i noćenja biti poznati krajem januara, a o deviznom prilivu krajem februara.

Ljajić je naglasio da su svi postignuti rezultati u 2018. godini, izuzev deviznog priliva, bili u projekciji Strategije razvoja turizma, ali su ostvareni dve godine pre plana.

- Važno je i da je prvi put izjednačen broj domaćih i stranih turista - rekao je Lajić navodeći da je akcija deljenja vaučera pomogla da se njihov broj poveća, nakon što je bio u padu još od 2007. godine.

A najviše inostranih gostiju, njih oko 1,7 miliona, kako je kazao, prošle godine bilo je iz Bosne i Hercegovine, potom Turske i Kine, a zatim Nemačke i zemalja regiona.

Govoreći o ulaganjima u turizam, Ljajić je najavio da bi u naredne dve godine Srbija trebalo da dobije tri obnovljene turističke destinacije, koje bi uz već postojeće sačinjavale top deset odredišta u Srbiji koje turisti najviše posećuju.

To su, kako je istakao, region donjeg Podunavlja, oblast oko Palića i Divčibare.

- Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja su najviše doprineli ostvarenim turističkim rezultatima, jer je tih pet top destinacija donelo 55 odsto ukupnog prometa i broja noćenja - kazao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, dve nove destinacije koje su se istakle tokom 2018. godine bile su Niš i Sokobanja, za koje očekuje da će se i dalje razvijati.

- Sokobanja je prvi put prestigla Novi Sad po broju noćenja i ušla u top pet destinacija sa rastom broja noćenja od preko 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu - rekao je Ljajić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.