Pregovori posle stava MSP-a

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori posle stava MSP-a

Ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić izjavio da u ovom trenutku nema pregovora između Beograda i Prištine, ali to ne znači da ih neće biti nakon konsultativnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu.

U ovom trenutku nema pregovora između Beograda i Prištine, ali to ne znači da ih neće biti nakon konsultativnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu, naveo je ministar u Vladi Srbije i lider >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je da predstojeći izbori za Nacionalni savet manjinskih zajednica u Srbiji nisu dobro osmišljeni.

"Mnogo toga je pogrešno urađeno u vezi sa predstojećim izborima za nacionalne savete. Pogrešno je što su predviđeni posebni birački spiskovi, a potom i što je značaj tih izbora precenjen", ocenio je Ljajić.

Ministar je naglasio da to nisu izbori ni za vlast, ni za islamsku zajednicu, kako se stvara utisak, već izbori za formiranje organa koji treba da se bave očuvanjem kulturnog i nacionalnog identiteta manjinskih zajednica u Srbiji.

"Kompromis oko budućeg statusa Kosova je neophodan, a do njega se može doći jedino pregovorima", rekao je Ljajić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, pravi trenutak za početak pregovora sa Prištinom je nakon saopštavanja stava Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju kosovske nezavisnosti.

"Postojeće stanje, u kome bi Albanci trebalo da dobiju sve, a da drugi izgube bukvalno sve, nije održivo, a nije dobro ni za Kosovo, jer ne može da postane član nijednog Međunarodnog foruma", naveo je Ljajić. 

Kako je istakao, dobro je što je pronađen kompromis za učešće Srbije na predstojećoj Međunarodnoj konferenciji u Sarajevu.

"To nam omogućava da ostanemo za stolom gde se govori o nama, a opet nismo prihvatili učešće Kosova kao državnog entiteta na tom skupu", naveo je Ljajić.

SDPS će, najavio je ministar, na predstojeće lokalne izbore u Kosovoskoj Mitrovici izaći samostalno i, smatra, biće to "pravo iznenađenje".

"Predstavićemo našu politiku prema Kosovu, ljude koji će tu politiku sprovoditi, ali i drugačiji pristup rešavanju nekih konkretnih problema sa kojima se suočavaju oni koji tamo žive", rekao je ministar.

Politiku Srbije treba voditi na tri nivoa 

SDPS smatra politika Srbije, kad je reč o problemu Kosovu, treba da se vodi na tri nivoa.

"Prvi je jačanje Srbije kao države u ekonomskom, političkom i međunarodnom smislu. Drugi je da se utvrdi konkretan plan o tome šta nam je činiti nakon stava Međunarodnog suda pravde, a treći - stvaranje uslova za ostanak i povratak Srba i drugih nealbanaca na Kosovu", istakao je Ljajić.

Ministar smatra da prema Kosovu treba voditi dragačiju, promišljeniju politiku, posebno ako se ima u vidu da Srbija za tamošnje potrebe izdvaja 500 miliona evra godišnje.

"Nisam siguran da su te pare na najbolji i na najkonkretniji način trošene. Ne možemo dozvoliti ni da kosovske institucije grade više kuća za povratnike, nego što ih gradimo mi", naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, neophodno je razmišljati i o privrednom oporavku Kosova što je, kaže, uslov za ostanak onih koji tamo žive, ali i za održivi povratak.

Ministar je ukazao i na velike socijalne razlike tamošnjeg stanovništva, u Kosovskoj Mitrovici, kaže, 1.500 građana prima socijalnu pomoć.

"Najveći deo stanovništva Mitrovice ima primanja između 6.000 i 11.000 dinara mesečno, ali istovremeno ima ljudi sa 180.000, ali i onih čija su mesečna primanja između 400.000 i 500.000 dinara", rekao je Ljajić. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.