Ljajić potpisao kolektivni ugovor

Izvor: Blic, 06.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić potpisao kolektivni ugovor

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić potpisao je danas u Beogradu Odluku o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora. Istovremeno, predsednici Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnot", Saveza samostalnih sindikata Srbije i Unije poslodavaca Srbije potpisali su aneks opšteg kolektivnog ugovora.



Prema dogovoru predsednika Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnot", Saveza samostalnih sindikata Srbije i Unije poslodavaca Srbije, Branislava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Čanka, Ljubisava Orbovića i Stevana Avramovića, prošireno dejstvo stupa na snagu 1. januara 2009.

Posle potpisivanja dokumenta ministar Ljajić je ocenio da je to novi impuls socijalnom dijalogu u Srbiji koji "do sada nije zaživeo na očekivani način" i dodao da će današnji potpis biti podsticaj za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.

Ljajić je podsetio i da sledi postizanje socijalno ekonomskog pakta. Potrebno je, naveo je on, da svi pokažu razumevanje za makroekonomsku situaciju i zato je tokom pregovora razgovarano o svim aspektima svetske ekonomske krize i dogovoreno da će se u zavisnositi od efekata te krize primenjivati određene mere.

"Mi smo sada svi u istom čamcu bez obzira da li se radi o sindikatima, državi ili poslodavcima, naš interes nije da veliki broj preduzeća bude zatvoren i prinuđen da otpušta radnike jer ne može da primenjuje odrebe Opšteg kolektivnog ugovora. Mi vrlo otvorenih očiju posmatramo situaciju i u skladu sa tim ćemo preduzimati određene mere", kazao je Ljajić.

On je naveo da 400.000 zaposlenih prima minimalnu platu i da te firme teško da će moći da isplate sve što je predviđeno opštim kolektivnim ugovorom. Biće formirana i posebna komisija za utvrđivanje činjenica, i ona preduzeća koja ne mogu da poštuju obaveze biće izuzeta iz Opšteg kolektivnog ugovora.

Ljajić je istakao da je primaran cilj očuvanje ekonomske stabilnosti i da se neće učiniti ništa da ona bude ugrožena.

"Kaiš moramo da stežemo, javnu potrošnju da krešemo, administracija mora da bude smanjena. To je put ka postizanju pune stabilnosti u ovoj zemlji. Vlada od 26 članova nije najbolje rešenje, kao ni parlament sa 250 poslanika", kazao je Ljajić.

On je naveo i da bi plate u javnim preduzećima morale da se smanje i dodao da bi vlastitim primerom trebalo pokazati šta se treba činiti u narednoj godini jer teško da će Srbiju ostati netaknuta krizom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali Romi čekaju udžbenike

Izvor: B92, 05.Nov.2008, 19:37

Kuršumlija -- Osnovci romske nacionalnosti iz Kuršumlije još čekaju udžbenike koje im je pre dva meseca obećao inistar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić... "Dva meseca smo pokušavali da od nadležnih iz Ministrastva za rad i socijalnu politku saznamo kada će našoj deci poslati udžbenike...

Nastavak na B92...

Ljajić: Država odgovorna za izbeglice

Izvor: RTS, 05.Nov.2008

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da je za pitanje izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji odgovorna država i da se taj problem mora rešiti lokalnom integracijom. .Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je u javnoj...

Nastavak na RTS...

Novi impuls socijalnom dijalogu

Izvor: RTS, 06.Nov.2008

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić potpisao odluku o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora. .Predsednici Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Saveza samostalnih sindikata Srbije i Unije poslodavaca Srbije, Branislav Čanak,...

Nastavak na RTS...

Potpisano prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora

Izvor: EMportal, 06.Nov.2008

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić potpisao je u Beogradu Odluku o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora, a reprezentativni socijalni partneri Aneks kojim se obezbeđuje njegovo prošireno dejstvo.

Nastavak na EMportal...

Kolektivno zamajavanje

Izvor: Večernje novosti, 06.Nov.2008

Ministar rada i predsednici sindikata u četvrtak potpisali prošireni Opšti kolektivni ugovor. Dogovoreno da regresi, topli obrok.. važe ako se u Srbiji ne oseti ekonomska kriza

Nastavak na Večernje novosti...

Pregled štampe (7.11.2008.)

Izvor: RTS, 07.Nov.2008, 03:37

Politika: Topli obrok i regres od Nove godine, Uhapšeni trgovci ljudskim organima, A sad – izabrani bira; Novosti: Vadili organe, punili račune, Čuvar kursa je u Vladi, I država steže kaiš; Blic: Vreme je da završimo sa Mladićem Dnevne novine...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.