Papirne fakture odlaze u istoriju

Izvor: RTS, 13.Dec.2017, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papirne fakture odlaze u istoriju

Vlada Srbije učinila je još jedan korak u pravcu efikasnijeg, racionalnijeg i jeftinijeg poslovanja: računovodstvene isprave, uključujući fakture, ne moraju da se štampaju niti da sadrže pečat i potpis.
Ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisali su Objašnjenje u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa (faktura) u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Objašnjenjem koje će biti dostavljeno nadležnim organima i institucijama definisano je da pravna lica i preduzetnici mogu izdavati fakture u papirnom ili elektronskom obliku.
Ključno objašnjenje odnosi se na to da nije obavezno štampanje fakture koja je izvorno nastala u elektronskom obliku, niti da se na eventualno odštampan dokument stavlja otisak pečata kako bi se smatrao validnim.
Elektronska faktura je validna u elektronskom obliku, bez potpisa i pečata, ne mora da se štampa i ne mora da se šalje poštom.
Faktura koja je izvorno nastala u papirnom obliku ne mora da sadrži pečat i potpis odgovornog lica. Faktura koja je nastala u elektronskom obliku ili digitalizacijom takođe ne mora biti potpisana elektronskim potpisom.
"Primenom ovog propisa, eliminišu se veliki nepotrebni troškovi i olakšava poslovanje", istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. "Ušteda novca, papira i vremena, znači brže, efikasnije i racionalnije poslovanje, u skladu sa savremenim standardima", naglasila je Brnabićeva, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada: Papirne fakture odlaze u istoriju

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2017

Računovodstvene isprave, uključujući i fakture, ubuduće više neće morati da se štampaju niti da sadrže pečat i potpis, odlučila je danas Vlada Srbije...Kako se navodi u saopštenju, ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisali su...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Papirne fakture konačno odlaze u istoriju?

Izvor: Mondo, 13.Dec.2017

Vlada Srbije formalno je učinila još jedan korak u pravcu efikasnijeg, racionalnijeg i jeftinijeg poslovanja. Računovodstvene isprave, uključujući fakture, ne moraju da se štampaju niti da sadrže pečat i potpis. Hoće li to sada zaživeti?..Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock..Ministar...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.