Odblokirana pruga posle pregovora s Ljajićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2009, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odblokirana pruga posle pregovora s Ljajićem

LAPOVO - Radnici dva privatizovana preduzeća iz Rače i Lapova oko ponoći su odblokirali železničku prugu Beograd -Niš na koridoru 10 kod Lapova pošto su, posle razgovora s ministrom rada Rasimom Ljajićem, dobili obećanje da će se tražiti rešenje za njihove zahteve.

Predsednik štrajkačkog odbora kombinata "Prvi maj" iz Lapova Novica Marković rekao je Tanjugu da su radnici prugu odblokirali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na 48 sati, a posle razgovora sa ministrom rada i socijalne politike, koji je u Lapovo stigao nešto posle 23 sata.

Šteta više miliona dinara

Železnice Srbije su zbog blokade pruge Beograd-Niš na Koridoru 10, kod Lapova, pretrpele direktnu štetu od više miliona dinara, pre svega zbog nepoštovanja međunarodnog reda vožnje i dodatnog angažovanja voznih sredstava i goriva, saopšteno je danas iz tog preduzeća.

Stručne službe utvrđuju kompletnu direktnu i indirektnu štetu zbog blokade i ukupne gubitke zbog prekida saobraćaja, koji je trajao duže od 37 sati, nakon što su radnici GIK "1. maj" Lapovo i "Zastava elektro" iz Rače, blokirali magistralu.

Međunarodni putnički prevoz odvijao se uz velika zakašnjenja, pomoćnim pravcem preko Požege, dok je teretni bio potpuno zaustavljen, zbog čega je na srpskim prugama čekalo oko 1.000 vagona, a inostrani prevoznici su deo transporta preusmerili na pruge susednih država, navodi se u saopštenju.

Prema njegovima rečima, ministar Ljajić je radnicima obećao da će se u tih 48 sati iznaći nekakva rešenja za njihove zahteve. "Ministar nam je obećao da će nadležni državni organi u oba preduzeća preispitati sve nastale probleme nakon privatizacije koji su doveli do kašnjenja u isplati zarada i neuplaćivanja penzionog osiguranja", rekao je Marković.

Radnicima preduzeća "Prvi maj", kako je naveo Marković, ministar je obećao i da će konačno upoznati ko je vlasnik te firme i pregovarati sa njim, a radnicima "Zastava elektro" isplatu bar jedne zarade.

Radnici su nakon jučerašnjih neuspešnih razgovora u Ministarstvu rada nastavili blokadu pruge koju su počeli u ponedeljak u podne.

Blokada te saobraćajnice, kako tvrde u Železnici Srbije, nanela je ogromnu štetu tom preduzeću, u kom se morali da preusmeravaju sve domaće i međunarodne vozove, ali i da putnike prevoze autobusima.

Zahtevi radnika "Prvog maja" su isplata zarada za osam meseci uplata penzionog osiguranja, dok radnici "Zastava elektro" traže isplatu poslednje četiri plate, uplatu penzionog osiguranja za godinu dana, ali i poništavanje privatizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.