Milionska šteta od privilegovanog uvoza cigareta iz Hrvatske

Izvor: BKTV News, 17.Okt.2013, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milionska šteta od privilegovanog uvoza cigareta iz Hrvatske

Vest da je Srbija prihvatila da hrvatske cigarete i dalje oporezuje po stopi koja je, kako je istakla Evropska komisija, važila dok je Hrvatska bila članica CEFTA, demantuje Ministarstvo trgovine Srbije.
- Pregovori o stopi oporezivanja hrvatskih cigareta prilikom uvoza u Srbiju su u završnoj fazi, ali konačnog dogovora još nema – tvrdi Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine Srbije. – Ništa nije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << potpisano, a ta odluka na kraju mora biti potvrđena u parlamentu. Srbija je poslala pismo Evropskoj komisiji u kome je rekla da prihvata metodologiju, što znači da “želi da razgovara”.
Ljajić napominje da tek ulazimo u pregovore, ali i da su nam “ruke vezane”. Imali smo nepovoljnu carinsku stopu, a većina drugih zemalja je to već prihvatila. Prema njegovim rečima, nepovoljna pozicija Srbije po pitanju uvoza hrvatskih cigareta potiče iz sporazuma s Hrvatskom o carinama za pojedinu robu, kojim je definisano da carinska stopa za uvoz cigareta bude 15 odsto, a za izvoz naših u Hrvatsku 38 odsto.
- To je dovelo do toga da Srbija godišnje ne proda ni jedan kamion, a Hrvatska proda čak 1.600 tona na našem tržištu – ističe srpski ministar trgovine. – Prilikom ulaska u CEFTA, preuzete su te carinske stope koje su važile na osnovu sporazuma koje su zemlje imale. Srbija, ipak, može da očekuje pogodnost za izvoz cigareta u Hrvatsku, uz stopu od nula odsto, a bila je 38 odsto. Nastojimo da povećamo kvotu za izvoz šećera u EU, ali ti pregovori su uvek vrlo teški.
Privilegovan uvoz cigareta iz Hrvatske mogao bi Srbiji da donese milionsku štetu. Ako Evropska unije ne odustane od zahteva da cigarete iz hrvatskih fabrika duvana i dalje imaju povlašćeni status prilikom izvoza u Srbiju, državna kasa bi mogla da ostane bez najmanje 700 miliona dinara.
Šteta bi, međutim, mogla da bude znatno veća jer bi privilegovan ulaz proizvoda iz Rovinja mogao opasno da ugrozi radna mesta u fabrikama cigareta u našoj zemlji. Iz Hrvatske je godišnje dolazilo oko 1.620 tona cigareta, uz carinu od 15 odsto, kako je bilo propisano sporazumom CEFTA. Njihovim ulaskom u EU menjaju se pravila pri uvozu i izvozu. Konkretno, na cigarete koje nam stižu iz evropskih fabrika duvana, carinska stopa je čak 57 odsto. To znači da bi rovinjske cigarete bile znatno skuplje u Srbiji, čime bi izgubile dobar deo potrošača. Stručnjaci tvrde da bi naši proizvođači cigareta mogli da izmeste proizvodnju u druge države.
Hrvatska je i u CEFTA imala privilegovan status kada je reč o carinama na duvan. Srbija je, na primer, za izvoz plaćala dva i po puta više, pa je i to jedan od razloga što su srpskih cigareta u Hrvatsku prošle godine izvezeno deset puta manje nego hrvatskih cigareta u Srbiju. U vezi sa zahtevom Srbije da se poveća izvozna kvota njenog šećera u Hrvatsku, Komisija je, kako se navodi, “izrazila spremnost da razmotri taj zahtev, kroz odgovarajuću proceduru predviđenu Sporazumom o asocijaciji i pridružovanju”.
KVOTA NA RAVNE ČASTI
KAO pionir stranih investicija i najveći britanski investitor u Srbiji, “Britiš ameriken tabako”, BAT, koji je upravo proslavio desetogodišnjicu privatizacije fabrike u Vranju, u potpunosti podržava proces evropskih integracija Srbije. S druge strane, dodaju u BAT, svesni su političkih pritisaka kojima je Vlada Srbije bila izložena da prihvati kvotu na cigarete poreklom iz EU.
- Kao ozbiljna kompanija, BAT neće donositi nikakvu odluku u afektu, već će prvo detaljno analizirati novonastalu situaciju – kažu u BAT-u. – Imajući u vidu da će prihvaćena kvota važiti za celu EU, a ne samo za Hrvatsku, ključni element za tu analizu jeste neophodnost potpune transparentnosti podele prihvaćene kvote. U suprotnom, otvara se potencijalno ogromno područje za manipulacije.
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.