Locirale ga MI6 i CIA?

Izvor: Glas javnosti, 24.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Locirale ga MI6 i CIA?

BEOGRAD - Tačan trenutak i okolnosti pod kojima je Radovan Karadžić uhapšen, najverovatnije, nikada neće biti obelodanjeni! Karadžić lično, posredstvom advokata, tvrdi da je to bilo u petak uveče, a državni zvaničnici, koordinatori Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim LJajić i Vladimir Vukčević, ostaju pri tvrdnji da se to dogodilo u ponedeljak uveče. Između ove dve oprečne tvrdnje „negde“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << su se zagubila tri dana u životu haškog optuženika. A u svemu tome, svoju ulogu su, navodno, imale i američka i britanska tajna služba.

Naime, prema pisanju britanskog Fajnenšel tajmsa, zvaničnici u Beogradu su rekli da je srpska služba bezbednosti dobila „obaveštenje od strane agencije“ nekoliko nedelja uoči Karadžićevog hapšenja. „Srpska služba bezbednosti čekala je do ove nedelje da ga uhapsi, nekoliko dana pošto je prozapadni predsednik Boris Tadić postavio svog čoveka na čelo BIA“, piše Fajnenšel tajms.

Pozivajući se na izvore bliske zapadnim obaveštajnim agencijama, list tvrdi da su američka i britanska tajna služba „tesno sarađivale“ na obaveštajnim podacima o kretanju Radovana Karadžića. Bilo je nekoliko prilika za hapšenje, ali bi se tada otkrilo da se Karadžić izmestio, rekli su isti izvori Fajnenšel tajmsu, dodajući da je bivši vođa bosanskih Srba imao zaštitu u vrhu vlasti, ali verovatno je sada ta zaštita oslabila.

Advokat Svetozar Vujačić tvrdi da mu je njegov branjenik rekao da je uhapšen u petak, 18. jula, u 21.30, u autobusu koji saobraća na liniji 73, koji sa Novog Beograda ide za prigradsko naselje Batajnica.

BRUNO VEKARIĆ: JEDNA JE PRAVA VERZIJA, OSTALO SU SPEKULACIJE

Bruno Vekarić, portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine, Glasu je juče rekao, ponavljajući reči tužioca Vladimira Vukčevića, da su u lociranju i hapšenju Karadžića učestvovale BIA i VBA. On je dodao da „nema drugih službi u Srbiji, koliko mi znamo“...

Komentarišući različite navode o datumu hapšenja, Vekarić je istakao „da postoji samo jedna prava verzija, a da su sve ostale spekulacije“. „Radovan Karadžić je uhapšen u ponedeljak, u večernjim satima, i sve ostalo su spekulacije koje doživljavamo kao njegovu odbranu, što je njegovo legitimno pravo“, istakao je Vekarić.

ARTMANOVA (NE) LAŽE!

Ako je sve tako kako su pred novinarima rekli tužilac Vladimir Vukčević i portparol tužilaštva za ratne zločine Bruna Vekarića - ostaje nejasno zbog čega je Flores Artman, bivši portparol Karle del Ponte, decidno rekla da je Radovan Karadžić ipak uhapšen u petak!?

Šta to znači? Da je ona nasela na Radovanovu i advokatovu priču... Teško je u to poverovati. Pre će biti da ona bolje od nas zna (posredstvom stranih službi) kad je izvedena akcija hapšenja, a da su „naši“ iz samo njima znanih (političkih) razloga taj datum izmestili za cela tri dana.   

P. J.

- Odatle je trebalo da uđe u autobus za Vrdnik, gde je želeo da provede nekoliko dana odmora. U torbi je imao kapu za kupanje i kupaće gaćice. Radovan je duboko ogorčen zbog načina na koji je uhapšen. Natukli su mu kapu na glavu i držali ga tri dana ilegalno zatvorenog - preneo je Vujačić.

Vujačić je rekao da su Karadžiću tom prilikom prekrivene oči šeširom, tako da nije video ko ga je izveo iz autobusa ni gde je zatim odveden. Prema rečima advokata, Karadžić je smešten u „neku sobu tri metra sa dva“ na nepoznatoj lokaciji, a oduzet mu je i laptop.

Advokat je rekao i da je u nedelju bio na večeri kod njegovog brata Luke kojem je „jedan informant već bio dojavio da je bivši vođa bosanskih Srba lišen slobode“. Vujačić je najavio i da će podneti krivičnu prijavu jer, kako je rekao, ni on ni njegov branjenik ne znaju ko je obavio hapšenje i gde je Karadžić boravio od petka do ponedeljka uveče, kada je predat istražnom sudiji.

Karadžićev brat Luka potvrdio je reči advokata Vujačića, ističući da mu je Radovan prilikom prvog susreta u pritvorskoj jedinici u zgradi Specijalnog suda rekao da je „uhapšen u petak, 18. jula, i da je tri dana držan u nekoj maloj prostoriji, najverovatnije u sedištu BIA na Banjici, bez vode i bez pića“.

Istražni sudija Veća za ratne zločine beogradskog Okružnog suda Milan Dilparić, koji je saslušao Karadžića, najavio je u utorak da će proveriti tvrdnje pritvorenika u vezi sa datumom njegovog hapšenja, kao i da će proveriti spisak oduzetih stvari prilikom hapšenja..

LJajić i Vukčević su, međutim, na zajedničkoj konferenciji za medije u utorak rekli da ne mogu da iznesu više informacija o Karadžićevom hapšenju, jer se još uvek radi na rekonstrukciji njegovog kretanja. LJajić je najavio da će u narednom periodu biti otklonjene mnoge dileme u vezi sa hapšenjem nekadašnjeg političkog lidera Republike Srpske, dodajući da „neke stvari moraju najozbiljnije da budu proverene, vezane za sam slučaj i mrežu pomagača“. On je gostujući na RTS u utorak uveče naglasio da je Karadžić uhapšen u ponedeljak, 21. jula.

LJajić je precizirao da je akcija, koju je sprovela Bezbednosno-informativna agencija, počela u ponedeljak i da je trajala oko devet sati, a da do pred samo hapšenje BIA nije mogla sa stoprocentnom sigurnošću da tvrdi da će taj posao biti završen do kraja.

Prema njegovim rečima, bivši predsednik Republike Srpske uhapšen je u okolini Beograda, dok je menjao mesto prebivališta.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko je Dragan Dabić

Izvor: RTS, 24.Jul.2008

Čovek pod imenom Dragan Dabić živi u Rumi i poseduje ličnu kartu sa podacima potpuno identičnim onima koji se nalaze u ličnoj karti pronađenoj kod haškog optuženika Radovana Karadžića. Te dve lične karte razlikuju se samo u fotografiji, izjavio je Rasim Ljajić. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.