Ljajić o Agrokoru: Tvrde da u Srbiji nema problema

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Mar.2017, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić o Agrokoru: Tvrde da u Srbiji nema problema

BEOGRAD - Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da će ove nedelje biti održan sastanak srpskih državnih zvaničnika sa rukovodstvom "Agrokorovih" firmi u Srbiji.

"Pratimo situaciju iako su nas uveravali da u Srbiji nisu imali problema. Važno je da Agrokor stabilizuje svoje poslovanje i svaki ulazak svežeg kapitala, kao i svaki znak oporavka koristan i za nas", izjavio je Ljajić za "Politiku".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
List dodaje da se nezvanično može čuti da će Agrokor narednih dana izmiriti svoje dugove i prema dobavljačima u Srbiji.

Iskustva ovdašnjih proizvođača hrane su različita, pa tako ima onih kojima Todorićevi trgovinski lanci na vreme plaćaju robu, dok ima i onih koji na naplatu čekaju više od četiri meseca, navodi "Politika".

Inače, predstavnici Sberbanke sastali su se u ponedeljak sa glavnim bankama-poveriocima Agrokora i dogovorili, kao prvi korak, da do danas usaglase pripremu plana likvidnosti te hrvatske kompanije za sledeća tri meseca.

"Bez obzira na operativne poteškoće u kojima se Agrokor nalazi i moguća trenutna ograničenja, Sberbank mu produžava pružati finansijsku podršku usmerenu na stabilizaciju njegovog tekućeg poslovanja", rekli su za Hinu iz Sberbanka.

U toj ruskoj banci za sada ne mogu proceniti iznos nužan za dodatno finanširanje Agrokora. Isto tako, moguće je da će nakon pregovora s glavnim kreditorima i dobavljačima taj iznos biti smanjen, kažu u Sberbanku.

"Nakon što se reši hitan problem normalizacije likvidnosti, bićemo spremni da razmotrimo nastavak mogućeg dugoročnog restrukturisanja koncerna", ističu iz Sberbanka.

Pritom navode da "smislena može biti prodaja dela non-core imovine i početak potrage za ozbiljnim investitorom sa bogatim iskustvom u tom sektoru, prihvatljivim za poverioce i trenutne deoničare".

Iz ruske državne banke ponavljaju da ne žele da upravljaju Agrokorom, niti da budu njegov vlasnik, i da ta pitanja i ne razmatraju.

Tokom jučerašnjeg dana su i predstavnici pet najvećih Agrokorovih hrvatskih dobavljača - Kraš, Podravka, Vindija, Dukat i Frank - održali sastanak na kome su zaključili da se treba održati stabilnost njihovih kompanija, kao i poslovnog koncerna Agrokor koji je njihov najveći kanal za prodaju na domaćem tržištu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.