Ljajić: manji cenzus za izbore motiv za manje stranke

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jan.2020, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: manji cenzus za izbore motiv za manje stranke

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da bi spuštanje izbornog cenzusa bilo motiv za neke manje stranke da izađu na izbore, kako bi probale da se nađu u parlamentu, jer im je pet odsto nedosnižno tako da im odgovara cenzus od tri odsto.

"Da li će to biti motiv za većinu stranka ne mogu da govorim u njihovo ime", rekao Ljajić, za Radio televiziju Srbije, na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da li bi spuštanje cenzusa moglo da utiče na stranke koje su najavile bojkot izbora.

Ljajić, koji je i predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije, rekao je da su rešenja u drugim zemljama raznolika, pa je tako u nekim zemljama Evropske unije cenzus dva odsto, u nekim ga nema, već se mesta u parlametnu dele po broju dobijenih glasova građana, dok je u Turskoj deset odsto.

Prema njegovim rečima, stepenasti cenzus doveo bi do ukrupnjavanja političke scene i uozbiljavanja jer bi se više pazilo kakvi se kandidati stavljaju na izborne liste.

Na pitanje o inicijativi da u Srbiji nedelja bude neradni dan, on je rekao da se sprovodi istraživanje, ankete sa poslodavcima, potrošačima i radnicima, navodeći da u trgovini radi 300.000 ljudi.

"Odluka neće biti populistička i neće zavisiti od politike, već od struke", rekao je Ljajić,  navodeći da se mora sagledati ekonomski ugao takve eventualne odluke.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

MANJE STRANKE PRAVE TAKTIKU ZA IZBORE: Ljajić, Krkobabić i Karić idu na glasanje samostalno?

Izvor: Kurir, 14.Jan.2020, 07:31

Plan: Zbog smanjivanja cenzusa sa pet na tri odsto, čak i partije iz vladajuće koalicije razmišljaju da izađu same pred birače. U PUPS, PSS i SDPS kažu da nemaju razloga da brinu za cenzus

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.