Ljajić: Zaštititi one bez posla

Izvor: B92, Tanjug, 01.Avg.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Zaštititi one bez posla

Beograd -- Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da bi merama koje će Vlada Srbije doneti, posledice ekonomske krize trebalo da budu znatno ublažene.

On navodi da se najveći deo mera odnosi na zaštitu zaposlenih ili na one koji su ostali bez posla zbog krize i objašnjava da će akcenat biti na socijalnom aspektu, mnogo više nego na ekonomskom, jer je vlada već donosila pakete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomskih mera.

"Sada se zapravo formalizuje aktivnost različitih državnih organa. Zato je radna grupa sastavljena od predstavnika iz više ministarstava, pa su uključene i kolege iz ekonomije, finansija, Agencije za privatizaciju...", naveo je on.

On je najavio da će povodom štrajkova, kojih u ovom trenutku ima najmanje tridesetak u Srbiji, biti doneta odredjena odluka ili preporuka, jer "ne može svakome, ko svoj problem nije rešio 20 godina, da padne na pamet da izadje i blokira autoput, prugu".

"Svojim nezadovoljstvom on blokira i celo društvo. Mora jasno da se naznači gde se sve mogu organizovati protesti", napomenuo je Ljajić.

On je ukazao da se mesečno u budžet sliva oko 220 miliona dinara po osnovu smanjenja zarada u državnoj administraciji i do kraja godine će se sakupiti oko 1,5 milijardi, tako da će deo tih sredstava ići i za najavljeni paket mera.

Ljajić je naglasio i da ne očekuje smanjenje penzija niti oporezivanje zarada jer to ne bi bilo dobro rešenje "ni sa stanovišta političke logike, niti ekonomske stabilnosti". "Definitivno moramo ići na dodatne uštede i racionalizaciju, ali kroz smanjenje javne potrošnje. Drugim rečima, u državnoj administraciji moramo da stežemo vlastiti kaiš", rekao je ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.