Ljajić: Više od 5.400 dece u hraniteljskim porodicama

Izvor: Studio B, 02.Nov.2011, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Više od 5.400 dece u hraniteljskim porodicama

Srbija danas ima više od 5.400 dece u hraniteljskim porodicama, što je tri puta više nego 2001. godine, izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

"Mi smo 2001. imali 1.800 dece u hraniteljskim porodicama, a danas imamo 5.431 dete, što znači da imamo skoro tri puta više dece u hraniteljskim porodicama kojih ima 3.974 u Srbiji sa tendencijom daljeg rasta", rekao je Ljajić novinarima tokom otvaranja novog Centra za porodični smeštaj i usvojenje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Ćupriji.

Ljajić je kazao da je novi Centar za porodični smeštaj i usvojenje, koji će pružati stručnu pomoć hraniteljskim porodicama i usvojiteljima, treći takve vrste u Srbiji i dodao da bi sledećeg meseca trebalo da se otvori novi i u Nišu.

"Ideja je da u što većem broju gradova otvorimo ovakve ustanove sa ciljem da damo podršku hraniteljstvu i da vršimo nadzor nad čitavim ovim procesom", rekao je Ljajić i dodao da je smeštaj u domove i institutucije "nužna mera".

Prema njegovim rečima, od 2000. godine hraniteljstvo je unapređeno u Srbiji i u ovoj oblasti su postignuti najbolji rezultati kada je u pitanju reforma socijalne zaštite. Kako je naveo ministar, godišnje se za hraniteljstvo izdvoji 2,2 milijarde dinara i "to govori o značaju celog procesa u reformi socijalen zaštite".

"Novi Zakon o socijalnoj zaštiti zabranjuje prijem dece bez roditeljskog staranja do tri godine starosti u domove, već ćemo ih direktno upućivati u hraniteljske porodice", istakao je Ljajić.

Direktor Centra za porodični smeštaj u Ćupriji Dragutin Erlenvajn kazao je da je Centar je formiran odlukom Vlade Srbije u maju ove godine, kao i da pokriva područje Pomoravskog, Zaječarskog i Borskog okruga sa 630.000 stanovnika.

"Imamo 320 porodica koje se bave hraniteljstvom, a trenutno se na smeštaju nalazi 360 dece. Na području Pomoravskog okruga, koji obuhvata Jagodinu, Ćupriju, Paraćin, Despotovac, Svilajnac i Rekovac, ima 153 hraniteljskih porodica i 230 dece", rekao je Erlenvajn.

Centar će pokrivati tri okruga gde je 360 dece smešteno u 320 hraniteljskih porodica. Za adaptaciju kompletnog prostora od 200 kvadrata, koji se nalazi u zgradi bivšeg Doma za decu bez roditeljskog staranja, utrošeno je 1,2 miliona dinara iz budžeta Srbije. Centar ima dva edukatora koji se bave obukom hranitelja.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.