Ljajić: Sutra protestna nota Haškom tribunalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2016, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Sutra protestna nota Haškom tribunalu

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da će Vlada sutra poslati protestnu notu Haškom tribunalu, nezadovoljna načinom na koji se Tribunal odnosio prema predstavniku Srbije Saši Obradoviću. "Protestna nota biće upućena sutra i potpisaće je premijer Aleksandar Vučić", kazao je Ljajić za Radio televiziju Vojvodine.

On je kritikovao tribunal odnosa prema Obradoviću na raspravi povodom neizručenja Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Jučerašnja rasprava je bila neprijatan presedan. Dugo se bavim saradnjom s Tribunalom, bilo je i ranije teških rasprava ali nikada se, a pogotovo ne javno, nije izlazilo iz okvira korektnosti i civilizovanosti. Juče našem predstavniku nije dato ni da završi rečenicu, i sve to ostavlja gorak ukus", naveo je.

Ljajić, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, kaže da još nije doneta odluka da li će Srbija Haškom tribunalu izručiti lidera SRS Vojislava Šešelja protiv kojeg uskoro treba da bude izrečena presuda po optužbi za ratne zločine, kao i troje njegovih partijskih kolega optuženih za nepoštovanje suda i pokušaj uticaja na svedoke. Ljajić dodaje da Vlada ima razne ideje kako će postupati u ta dva slučaja.

"Formalno-pravno mi smo kao država obavezni da postupimo u oba slučaja. Videćemo kako će se stvari dalje odvijati, imamo razne ideje koje ćemo predlagati. Do 31. marta treba da bude izrečena presuda Šešelju i do tada ostaje prostor da se nađe neko rešenje. Ne možemo da kažemo da će biti uhapšen, analiziramo sve aspekte i ne želimo da lomimo preko kolena", rekao je Ljajić u emisiji Pravi ugao.

Na konstataciju da Srbija ima obavezu da uhapsi i izruči one koje optuži Haški tribunal, Ljajić je odgovorio potvrdno.

"Nikada nismo rekli da nećemo da isporučimo, samo smo ukazivali na pravne aspekte i na neprincipijelnosti Haga. Naravno, mi znamo šta su naše međunarodne obaveze", kazao je Ljajić.

Ljajić je Tribunal kritikovao i zbog postupanja u slučaju Šešelja.

"Najpre su ga bukvalno izbacili iz pritvora kada je to njima odgovaralo, uz obrazloženje da treba da se leči, bez da su nas konsultovali i bez da su od države Srbije tražili ikakve garancije. Zatim su dva meseca kasnije tražili od nas da ga vratimo iako je lečenje još bilo u toku i iako mi nismo dali nikakve garancije", obrazložio je.

Na opasku da Srbija ranije nije dovodila u pitanje zahteve Tribunala, Ljajić je odgovorio da je to bilo zato jer je država tada imala obavezu da vrati optuženog, a da sada tu obavezu nema, jer Hag nije tražio garancije. Na novinarsko pitanje da li bi se Vlada jednako ponašala da nije u pitanju Šešelj, Ljajić je rekao da bi.

On je naveo da situaciju dodatno komplikuje to što se u Srbiji za dva meseca održavaju izbori na kojima će učestvovati i Šešelj.

"Ako ga izručimo, ko bi odbranio Vladu od optužbi da smo to uradili da bi izbacili Šešelja iz trke", kazao je.

On je ustvrdio da iz cele situacije može da profitira samo Šešelj.

"S druge strane, Tribunal gubi i ono malo kredibiliteta u našoj javnosti, a vladajuća koalicija se nalazi između čekića i nakonja i mora da donosi odluke koje nisu u skladu sa raspoloženjem javnog mnjenja", naglasio je.

"Da nismo u vlasti, bila bi džamahirija"

Rasim Ljajić je ponovio da očekuje da će vladajuća koalicija i u Sandžaku i na nacionalnom nivou osvojiti preko 50 odsto glasova.

"Uveren samo da će stožerna stranka koalicije, uprkos većini koju ćemo osvojiti, uzeti još neku stranku u vladu, jer će nam za sprovođenje reformi biti potrebna stabilnost", kazao je.

Na direktno pitanje da li će to biti SPS, Ljajić je rekao da on o tome ne odlučuje. Dodao je da Vlada trenutno funkcioniše sasvim korektno.

Ljajić je kazao da je zadovoljan radom Vlade ali da ne može da kaže da u zemlji teku med i mleko i da nije moglo više da se uradi u ekonomiji, medijima, evropskim integracijama. Naveo je da se nadao da ćemo u prošloj godini otvoriti pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Ljajić je rekao da ne odustaje od svoje ranije izjave da bi u Sandžaku vladala "džamahirija" da nije njegove stranke i njenog učešća u vlasti .

"Ne mogu ja da konkurišem jednoj potpuno nacionalističkoj opciji u Sandžaku sa svojom građanskom opcijom, ako nisam u prilici da sprovodim konkretne projekte. A to mogu samo ako sam u vlasti", kazao je Ljajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.