Ljajić: Srbija ne može da izruči radikale

Izvor: Mondo, 30.Nov.2016, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Srbija ne može da izruči radikale

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da Srbija ne može da izruči Haškom tribunalu troje pripadnika Srpske radikalne stranke, koji su optuženi za nepoštovanje tog suda.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  "Mi se nalazimo u pravnom vakuumu, s obzirom da je Viši sud u Srbiji doneo odluku, odnosno rešenje da nema uslova za izručenje tri naša građanina. Nikakva politička odluka ne može da anulira odluku domaćeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << suda", rekao je Ljajić za Radio Slobodna Evropa povodom objavljivanja poternice Haškog suda za Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem.

Na pitanje kakva je obaveza Srbije kad Hag objavi međunarodnu poternicu, Ljajić je dodao da se u svim sličnim situacijama postupalo na identičan način.

"Sud je morao da donese odluku pre nego što neki državljanin Srbije, koji je optužen od strane Haga, bude izručen. Bez obzira da li se radilo o optužbi za nepoštovanju Suda ili za ratne zločine. Bilo je slučajeva da je sud donosio odluku o izručenju i u slučajevima nepoštovanja Suda, a sad imamo situaciju da je sud procenio da nema uslova za izručenje", rekao je Ljajić.

Hag izdao nalog za hapšenje radikala

On je dodao da Zakon o saradnji sa Tribunalom predviđa izručenje samo u slučaju optužbe za ratne zločine. 

Vučić: Srbija će poštovati svoje zakone

Premijer Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom objavljivanja međunarodne poternice Haškog tribunala za troje funkcionera SRS, da nema razloga za brigu i da će Srbija poštovati i svoje zakone i međunarodne norme. Vučić je u Vršcu izjavio da Srbija neće ugroziti ni svoje građane, ni svoj ugled.

"Obaveza Srbije je, pre svega, da poštuje pravni poredak, i domaći i naravno, međunarodni. Mi smo do sada izvršili sve svoje obaveze prema Tribunalu. Ovo je jedino preostalo pitanje", kazao je Ljajić.

Upitan da li je odluka suda politička Ljajić je rekao da ne može da se derogira sudska odluka, ma kakve ona bila.

Bramerc: Izručićete vi radikale, kad-tad

"Bez obzira da li se slagali sa tom odlukom ili ne. Mi ne možemo počiniti nijedan korak koji bi značio poništavanje te odluke", rekao je Ljajić i dodao da misli da ne bi bilo nikakvih problema da se oni izruče, kada bi sudska odluka bila drugačija.

"Zahtev Tribunala nije nikakva novost"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom zahteva Haga da se ništa novo nije dogodilo osim što je skinuta oznaka poverljivosti s tog dokumenta. "Ništa se novo nije desilo, osim što je skinuta oznaka poverljivosti. Promene naših stavova nema", rekao je Dačić.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za njihovo hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Ocenivši da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda, da uhapsi i u Hag izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra izdao međunarodni nalog za njihovo hapšenje, sa koga je juče skinuta oznaka poverljivosti.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.