Ljajić: Ostaje sumnja o dvostrukim aršinima Tribunala

Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Ostaje sumnja o dvostrukim aršinima Tribunala

BEOGRAD – Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da posle zahteva tužilaštva tog tribunala da se ponovo razmotri odluka o oslobađanju Momčila Peršića, ostaje sumnja da Tribunal permanentno primenjuje dvostruke aršine u donošenju odluka i presuda pred tim sudom.

Ljajić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da bi mogao čak i da razume taj zahtev, da je istovremeno podnet i zahtev za reviziju postupka i protiv hrvatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << generala i Ante Gotovine, jer bi to onda značilo primnu istih standarda i kriterijuma.

S obzirom na to da je Perišić oslobođen uglavnom na osnovu istih argumenata, kojim se rukovodilo pretresno veće u predmetu Gotovina, bilo bi logično da tužilac pokrene postupak da to uradi protiv hrvatskih generala, ocenio je Ljajić.

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je zahtev Žalbenom veću tog suda da se ponovo razmotri odluka o oslobađanju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Peršića po optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine.

Ljajić je ocenio da se saradnja Srbije sa Haškim tribunalom obavlja „po sistemu toplo hladno”, podsetivši da su predstavnici iz Srbije prošle nedelje boravili u Hagu i da je tema bila inicijativa da zatvorenici, koji su državljani Srbije, mogu da izdržavaju kazne i u Srbiji.

Kako je preneo Ljajić, rečeno je da bi naši državljani „mogli biti tretirani kao heroji” i da se „80 odsto sudija u Tribunalu protivi takvoj odluci”.

„I dalje stojimo na tome da Srbija potpiše taj sporazum. Sada ćemo se obratiti Savetu bezbednosti s obzirom da je Tribunal prebacio lopticu više na njih, a da će oni dati samo svoje mišljenje”, najavio je Ljajić.

„Od Tribunala tražimo da pošalje svoju komisiju, koju su nam obećali, da ispita stanje u našim zatvorima i na osnovu toga formuliše svoje mišljenje koje će uputiti Savetu bezbednosti”, objasnio je Ljajić.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da zbog skorašnjeg okončanja rada Tribunala neki domaći sudovi preuzmu nadležnost, on je odgovorio da nema nikakve mogućnosti da bilo koje nacionalno zakonodavstvo preuzme postupke koji su pred Haškim tribunalom.

Upitan o mogućnosti dogovora između Srbije i Hrvatske, Ljajić je odgovorio da je za politički dogovor kasno.

„Mi smo bili spremni za svaku vrstu dogovora i njima je, kao i nama, jasno da ni jedna, ni druga tužba, nemaju velike šanse, jer su kriterijumi za utvrđivanje genocida veoma visoki”, dodao je Ljajić.

Tanjug

objavljeno: 05.02.2014.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.